Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3734
Başlık: Türkiye'de yaygın olarak yetiştirilen bazı patlıcan (Solanum melongena L.) çeşitlerine ait meyvelerin besin içeriklerinin karşılaştırılması
Diğer Başlıklar: A comparative study of the nutrient composition of fruits of some eggplant (Solanum melongena L. ) cultivars commonly grown in turkey
Yazarlar: Topuz, Müjgan
Anahtar kelimeler: oplam fenolik madde, Solanaceae, Solanum melongena L., Patlıcan, Antioksidan, Poliamin, Yağ asidi, α-linolenik asit, Mineral;Total phenolic content, Solanaceae, Solanum melongena L., Eggplant, Antioxidant, Polyamine, Fatty acid, α-linolenic acid, Mineral
Yayın Tarihi: Oca-2014
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu çalışmada, Türkiye'de yaygın olarak yetiştirilen bazı patlıcan (Solanum melongena L.) çeşitlerine ait meyvelerin besin içeriklerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla aynı koşullarda yetişen 7 farklı patlıcan (Trabzon Kadife, Aydın Siyahı, Kadife Kemer, Kemer 27, Topan [Gümüşay], Süper Pala ve Pala 49) çeşidine ait meyve örneklerinin toplam fenolik madde (TFM) ve toplam flavonoid (TF) miktarları, antioksidan aktivite, mineral, yağ asidi, protein ve poliamin içeriği belirlenmiştir. Besin içeriği analizlerine göre çalışmamızda patlıcan çeşitlerinin ortalama TFM miktarı 1159,02 mg GAE/kg TA, TF miktarı ise 470,56 mg KE/kg TA olarak bulundu. Meyvelerin ortalama radikal temizleme aktivitesi (DPPH) 413,75 µmol TE/kg olarak belirlendi. En fazla miktarda (mg/kg TA) içerilen mineraller K (2331,87), Mg (283,34) ve P (146,63), en az miktarda içerilen mineral ise Cu (0,32) olarak belirlendi. En fazla içerilen yağ asidinin linoleik asit (% 44,96) olduğu saptandı. En fazla miktarda (mg/kg TA) bulunan amino asitler glutamik asit (219,74) ve aspartik asit (163,28), en az miktarda bulunan ise sistein (4,95) olarak belirlendi. Patlıcan çeşitlerine ait meyvelerde en fazla içerilen poliamin putresin (17,86 nmol/g TA) olarak saptandı. Elde edilen bilimsel veriler, patlıcan meyvesinin günlük diyetimizde önemsenecek düzeyde besin içeriğine sahip olduğunu ortaya koymuştur.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3734
Koleksiyonlarda Görünür:Biyoloji

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
343427.pdf1.48 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.