Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3734
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core AlanıDeğerDil
dc.contributor.authorTopuz, Müjgan-
dc.date.accessioned2022-05-24T11:11:29Z-
dc.date.available2022-05-24T11:11:29Z-
dc.date.issued2014-01-
dc.identifier.urihttp://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3734-
dc.description.abstractBu çalışmada, Türkiye'de yaygın olarak yetiştirilen bazı patlıcan (Solanum melongena L.) çeşitlerine ait meyvelerin besin içeriklerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla aynı koşullarda yetişen 7 farklı patlıcan (Trabzon Kadife, Aydın Siyahı, Kadife Kemer, Kemer 27, Topan [Gümüşay], Süper Pala ve Pala 49) çeşidine ait meyve örneklerinin toplam fenolik madde (TFM) ve toplam flavonoid (TF) miktarları, antioksidan aktivite, mineral, yağ asidi, protein ve poliamin içeriği belirlenmiştir. Besin içeriği analizlerine göre çalışmamızda patlıcan çeşitlerinin ortalama TFM miktarı 1159,02 mg GAE/kg TA, TF miktarı ise 470,56 mg KE/kg TA olarak bulundu. Meyvelerin ortalama radikal temizleme aktivitesi (DPPH) 413,75 µmol TE/kg olarak belirlendi. En fazla miktarda (mg/kg TA) içerilen mineraller K (2331,87), Mg (283,34) ve P (146,63), en az miktarda içerilen mineral ise Cu (0,32) olarak belirlendi. En fazla içerilen yağ asidinin linoleik asit (% 44,96) olduğu saptandı. En fazla miktarda (mg/kg TA) bulunan amino asitler glutamik asit (219,74) ve aspartik asit (163,28), en az miktarda bulunan ise sistein (4,95) olarak belirlendi. Patlıcan çeşitlerine ait meyvelerde en fazla içerilen poliamin putresin (17,86 nmol/g TA) olarak saptandı. Elde edilen bilimsel veriler, patlıcan meyvesinin günlük diyetimizde önemsenecek düzeyde besin içeriğine sahip olduğunu ortaya koymuştur.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherKaradeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectoplam fenolik madde, Solanaceae, Solanum melongena L., Patlıcan, Antioksidan, Poliamin, Yağ asidi, α-linolenik asit, Mineraltr_TR
dc.subjectTotal phenolic content, Solanaceae, Solanum melongena L., Eggplant, Antioxidant, Polyamine, Fatty acid, α-linolenic acid, Mineraltr_TR
dc.titleTürkiye'de yaygın olarak yetiştirilen bazı patlıcan (Solanum melongena L.) çeşitlerine ait meyvelerin besin içeriklerinin karşılaştırılmasıtr_TR
dc.title.alternativeA comparative study of the nutrient composition of fruits of some eggplant (Solanum melongena L. ) cultivars commonly grown in turkeytr_TR
dc.typeThesistr_TR
Koleksiyonlarda Görünür:Biyoloji

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
343427.pdf1.48 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.