Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/6034
Başlık: Phyllostachys bambusoide sieb. et.zucc. türünün rizom çelikleri ile üretimi ve bambuların kullanım olanakları
Diğer Başlıklar: Production of phyllostachys bambusoides sieb.et.zucc. with hizome cutting and usage areas
Yazarlar: Baykan, Cem Sultan
Anahtar kelimeler: Bambu, Phyllostachys bambusoides, Rizomla Üretim, Bambuların Kullanım Alanları.;Bamboo, Phyllostachys bambusoides, Production with Rhizome Cutting, Usage Areas of Bamboo.
Yayın Tarihi: 1999
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bambular Gramimacea familyasında olup, 76 cins ve 1200'den fazla türe sahiptir. Dünya üzerinde en fazla yayılış gösterdiği alan, nemli tropikal Asya ile Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'taki adalardır. Bambular kutup bölgesi ve Avrupa kıtası hariç bütün kıtalarda doğal olarak yayılış gösterir. Bu çalışmada Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetişeceği tespit edilmiş olan türlerden Phyllostachys bambusoides Sieb. et Zucc. türü ele alınmıştır. Tez kapsamında, bambuların genel kullanım alanları irdelenmiştir. Deneysel çalışma olarak, Phyllostachys bambusoides Sieb. et Zucc. türünün rizom çelikleri üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretim çalışmasında, ilkbahar ve kış mevsimlerinde % 04'lük IBA, gübre ve parafinin üretimi ne derece etkilediği araştırılmıştır. Ayrıca Rize ili Pazar ilçesinde bulunan bambu meşceresinde, 1997 yılında çıkan sürgünlerin ortalama boylan tespit edilmiştir. Üretim çalışması sonucunda elde edilen değerler, yüzde olarak değerlendirilmiş ve karşılaştırmıştır. Rize ili Pazar ilçesinde yer alan bambuların büyüme dönemleri içinde, günlük maksimum boy artışının bir metreye yakın olduğu tespit edilmiştir. Yapılan üretim çalışmasında, ilkbahar mevsimindeki üretimin, kış mevsimine göre daha başarılı olduğu ortaya çıkmıştır. Üretimde % 04'lük IBA hormonu kullanımının rizomlann köklenmesinde en etkili faktör olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, üretim için hazırlanan alanında, iyi drenaj lı, verimli toprakların kullanılması gerektiği, yaz aylarında üretim parsellerinin aşırı güneş ışınlarına karşı korunması gerektiği ve toprakta olabilecek zararlılara ve özellikle Danaburnu'na ( Gryllotalpa gryllotahpd'ya) karşı mutlaka önlem alınması gerektiği ortaya çıkmıştır.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/6034
Koleksiyonlarda Görünür:Peyzaj Mimarlığı

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
083279.pdf9.21 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.