Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5774
Başlık: Erzurum bataklıklarının kuş türleri
Diğer Başlıklar: Bird species of Erzurum marshes
Yazarlar: Sari, Alptuğ
Anahtar kelimeler: Erzurum, Bataklık, KuşTürleri, Yaşam Alanı, Tehditler, Türkiye.;Erzurum, Marshes, Bird species, Habitat, Threats, Turkey.
Yayın Tarihi: Nis-2010
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: ''Erzurum Bataklıklarının Kuş Türleri''nin araştırıldığı bu çalışma, araştırma alanı olarak seçilen Erzurum ilinde 2008 yılı Nisan ayından, 2009 yılı Kasım ayına kadar süren 12 adet arazi gözlemi ile gerçekleştirilmiştir.2008-2009 yılları arasında yıl boyunca yapılan ornitolojik gözlemler sonucunda 51 aileden 239 kuş türünün alanda görüldüğü belirlenmiştir.13 Nisan 2008 tarihinde başlanan arazi gözlemlerine, 01 Kasım 2009 tarihine kadar devam edilmiştir. Kış aylarında daha seyrek olmakla birlikte, her mevsim en az bir haftalık gözlem yapılmıştır. Böylece, yılın hangi ayında hangi türün araştırma alanına uğradığı ortaya konulmuştur. Araştırma alanı kuşlar açısından önemli yaşam alanı çeşitliliğine sahiptir. Ancak, son yıllarda çeşitli etkilerle daralan bu yaşam alanlarının bozulması, mevcut kuş çeşitliliğini azalttığı gibi araştırma alanında ki doğal yaşamı tehdit eden en önemli etkendir.Erzurum Bataklıklarında çalışmalarımız sırasında alanı olumsuz yönde etkileyen en önemli faktörlerin drenaj kanalları, otlatma, Erzurum havalimanı, şehirleşme, yollar, yüksek gerilim hattı, kaçak av, turba ve diğer kaynakların kullanımı, su kaynaklarının tahribi, tarımda ilaçlama, rekreasyonel kullanım, mevsimsel geçici konaklamalar, arıcılık faaliyetleri, taş ocağı ve taş toplayıcılığı, don ve dolu olduğu tespit edilmiştir.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5774
Koleksiyonlarda Görünür:Orman Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
270686.pdf11.64 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.