Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5731
Başlık: Artvin Genya dağı orman yetişme ortamı birimlerinin ayrılması ve haritalanması üzerine araştırmalar (Artvin Orman İşletme Şefliği örneği)
Diğer Başlıklar: The research on distinguishing and mapping of forest site unity in Artvin-Genya mountain (Artvin Forest Administration Chief Office sample)
Yazarlar: Günlü, Alkan
Anahtar kelimeler: Orman Yetişme Ortamı, Ekolojik Toprak Serileri, Fizyolojik Toprak Derinliği, Toprak Derinliği, Toprak Taşlılığı, Faydalı Su Kapasitesi;Forest Site Unity, Ecological Soil Series, Water Holding Capacity, Physical Soil Depth, Soil Skeletion
Yayın Tarihi: 2003
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu çalışma, Artvin Orman İşletme Müdürlüğü Merkez Orman İşletme Şefliği sınırlan içerisinde yer alan Genya dağının orman yetişme ortamı birimlerinin ayrılması ve haritalanması için esas alınacak ölçütlerin neler olduğu araştinlmıştır. Araştırma kapsamında, araziye sistematik örnekleme yöntemine göre aktarılan 112 adet örnek alan noktasında konum, toprak ve iklim etmenleri belirlenmiştir. Arazi ve laboratuvar çalışmaları ile belirlenen etmenlerden yükselti, bakı, eğim, arazi yüzü şekli gibi flzyografik etmenler; fizyolojik toprak derinliği, toprak taşhlığı ve toprakların faydalı su kapasitesi gibi edafik etmenlerin orman yetişme ortamı birimlerinin ayrılmasında en fazla etkili etmenler olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle belirtilen etmenler araştırma alanına ait orman yetişme ortamı birimlerinin ayrımında ayrım ölçütü olarak ele alınmışlardır. Araştırma alam için yapılan iklim analizlerinde su açığı görülmesi nedeniyle orman yetişme ortamları su-hava ekonomisine göre ayrılmışlardır. Sonuç olarak araştırma alanında, 16 adet ekolojik toprak serisi ve yukarıda ayrım ölçütü olarak ele alındığı belirtilen etmenlerin en az bir tanesi bakımından farklılık gösteren 68 adet orman yetişme ortamı biriminin ayrımı yapılmış ve buna ilişkin harita düzenlenmiştir. Yapılan ayrıma göre kuru, tazece, taze, nemli, kurak ve yan kurak olmak üzere araştırma alanının 6 ana orman yetişme ortamından oluştuğu ortaya konulmuştur.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5731
Koleksiyonlarda Görünür:Orman Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
139193.pdf27.55 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.