Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5712
Başlık: Orman Genel Müdürlüğü'nde konumsal veri tabanı tasarımı ve örnek uygulama
Diğer Başlıklar: Spatial database in general directorate in forestry and model application
Yazarlar: Sönmez, Turan
Anahtar kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), Veri Tabam, Veri Tabam İşletim Sistemi (VTİS), Konumsal Veri Tabam Tasarım (KVTT);Geographic Information System (GIS), Database, Database Management System (DBMS), Spatial Database Design (SDD)
Yayın Tarihi: 1999
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Ormanlar kendi kendilerini yenileyebilen doğal kaynaklardan biri olarak kabul edilmektedir. Bu özelliklerinin korunması ancak, düzenli ve sürekli bir işletmecilikle söz konusu olabilir. Toplumun giderek artan orman ürünleri ihtiyacının karşılanabilmesi ve aynı zamanda ormanların sunduğu çeşitli fonksiyonlardan toplumun faydalanabilmesi ancak böyle bir işletmecilikle sağlanabilir. Konumsal ve öznitelik verilerin çok sayıda olması, onların toplanması, depolanması, idaresi, sorgulanması ve analizi işlemlerinde çeşitli sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Bu sorunu günümüz bilgisayar teknolojisini kullanıp sistem planlayarak aşmak mümkündür. İşte bu sistem, bilgisayar yazılım, donanım ve insan gücünü bir araya getiren coğrafi bilgi sistemidir. Bu amaçla, yaklaşık 8000 hektarlık bir alam kaplayan KTÜ Orman Fakültesi Araştırma Ormanı çalışma alam olarak seçilmiştir. Bu alana ait öznitelik veriler bir veri tabanı modeli seçilerek bilgisayar ortamına girilmiştir. Bir Coğrafi Bilgi Sistemi yazılımı olan ARC/INFO yazılım programı kullanılarak, depolanan bu bilgiler yardımıyla, gerekli analiz ve sorgulama işlemleri gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, Orman Genel Müdürlüğünde kullanılan ve kullanılması gereken grafik verilerin (haritaların) sayısallaştırıldığı varsayılarak, bunlara ait öznitelik verilerin neler oldukları, nasıl depolanacakları, grafik verilerle aralarında ne gibi bir ilişki kurulacağı araştırılmış ve konumsal bir veri tabam modeli tasarımı gerçekleştirilmeye çalışılmıştır.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5712
Koleksiyonlarda Görünür:Orman Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
083335.pdf5.34 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.