Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5593
Başlık: Orman ürünleri sanayiinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği bilincinin incelenmesi (İzmir ve Balıkesir illeri örneği)
Diğer Başlıklar: Investigation on occupational health and safety consciousness for workers in forest products industry (İzmir and Balikesir provincial example)
Yazarlar: Ceylan, Gizem
Anahtar kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Orman Ürünleri Sanayi, İş Kazası;Occupational Health and Safety, Forest Products Industry, Work Accident
Yayın Tarihi: Haz-2018
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Sanayileşmeyle birlikte her yıl binlerce insanın, sakat kalmasına, iş göremez duruma gelmesine ya da hayatını kaybetmesine neden olan iş kazaları ve meslek hastalıkları gün geçtikçe önemini artırmaktadır. Son yıllarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gerek yasalarla gerekse işyerlerinde yapılan İSG uygulamaları ile işyerlerinde bilinçlenme çalışmaları söz konusu olmaktadır. Bu çalışmada, orman endüstri sektöründe çalışanların iş sağlığı ve güvenliği bilinçlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla hazırlanan çalışmanın ilk bölümünde; iş sağlığı ve güvenliği konusunun tarihsel gelişimi, amacı ve önemi, iş kazaları ve meslek hastalıklarının sınıflandırılması, nedenleri ve sonuçları incelenmiştir. Ayrıca, orman endüstri sektöründe çalışanların son yıllardaki iş kazası ve meslek hastalıklarına yönelik bazı SGK istatistikleri verilmiştir. Çalışmanın ikinci ve üçüncü bölümlerinde orman endüstri sektöründe çalışanların, orman endüstri alt sektörler düzeyinde (kağıt, levha, kereste ve mobilya) nasıl algılanıp değerlendirildiğinin tespit edilmesi amacıyla anket formu hazırlanarak analizler yapılmıştır. Anket uygulamasına, toplamda 8 adet fabrikada çalışan 470 kişi katılmıştır. Anket sonuçlarının analizi için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) istatistik paket programı ve MS Excel paket programları kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; frekans dağılımları, açıklayıcı faktör analizi, güvenirlik analizi, bağımsız iki örnek t- testi, basit varyans analizi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda; iş sağlığı ve güvenliği algısının eğitim durumu, cinsiyet, yaş aralığı, iş kazası geçirme durumu ve alt sektörler düzeyinde farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5593
Koleksiyonlarda Görünür:Orman Endüstri Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
511001.pdf1.84 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.