Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5450
Başlık: Kentsel alanlarda turizmin planlanması ve yönetimi: Beypazarı örneği
Diğer Başlıklar: Tourism planning and management in urban areas: Beypazari example
Yazarlar: Köse, Arzu
Anahtar kelimeler: Turizm Planlanması ve Yönetimi, Bütünleşik Kalite Yaklaşımı (IQM),Turizm, Beypazarı;Tourism Planning and Management, Integrated Quality Management, (IQM),Tourism, Beypazarı.
Yayın Tarihi: Kas-2011
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Pek çok tarihi olaya sahne olmuş, kültürel yönden geniş bir altyapıya sahip Türkiye'nin tarihi değerlerinin ülke kimliği açısından önemi ve korunması gerekliliği açıktır. Aynı zamanda tabiat ve kültür varlıklarının korunması ve turistik öge olarak kullanılmasının önemi de ortadadır. Turizm planlanması, turizmin toplumun daha iyi bir şekilde yaşaması ve çevresel kaliteye olan potansiyel katkısını optimal düzeye çıkarabilmek amacıyla araştırma ve değerlendirmeye dayanan bir süreçtir. Turizm planlanması, bir bölge için yapılan kapsamlı bir planlamanın bir parçası olarak düşünülmesi gereken bir planlamadır. Tez çalışması kapsamında kültürel alanlarda turizmin planlanması ve yönetimi için yurtdışı ülkelerinde kullanılan bir yöntem olan Bütünleşik Kalite Yaklaşımı (IQM), Türkiye için son yıllarda turizm yönetimi ve planlaması yapılan Beypazarı örneği üzerinde sorgulanmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmakta ve aşağıdaki konuları içermektedir.Birinci bölümde, konu ile ilgili gerekli altyapıyı sağlayacak genel tanımlar, kavramlar ve örneklere yer verilmektedir. Çalışmanın amacı, yöntemi anlatılarak, bu bölümde yurtdışı ülkelerde kentsel alanlarda turizmin planlanması için uygulanan ve çalışma kapsamında kullanılacak olan yönteme (Bütünleşik Kalite Yaklaşımı (IQM) ) ilişkin bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde, çalışma alanı olan Beypazarı'nın seçilme nedeni belirtilip, çalışma alanı hakkında detaylı bilgi verilmektedir. Yapılan anket çalışmasında izlenen yöntem anlatılmaktır. Üçüncü bölümde, yapılan anket çalışması ile elde edilen bulgular ve belirlenen yöntemin Beypazarı turizm planlamasında kullanılabilirliği sorgulanmaktadır. Dördüncü bölümde ise, Türkiye'de kentsel alanlarda turizmin planlaması ve yönetimine yönelik bir model oluşturmayı amaçlayan bu çalışmaya ait elde edilen sonuçlar ve öneriler ortaya konmaktadır.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5450
Koleksiyonlarda Görünür:Mimarlık

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
300089.pdf9.76 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.