Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5333
Başlık: Çapraz lamine ahşabın strüktürel kullanımının ve performans özelliklerinin incelenmesi
Diğer Başlıklar: Examination of cross laminated timberin terms of structural use and performance features
Yazarlar: Şanlı, Ebru
Anahtar kelimeler: Çapraz Lamine Ahşap, Endüstriyel Ahşap, Prefabrikasyon, Sürdürülebilirlik.;Cross Laminated Timber, Industrial Wood, Prefabrication, Sustainability.
Yayın Tarihi: Ağu-2020
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Çapraz lamine ahşap (CLT); belirli sayıdaki masif ahşap katmanların genellikle birbirine dik gelecek şekilde üst üste yerleştirilip yapıştırılmasıyla oluşan, endüstriyel ve sürdürülebilir yapı malzemesidir. İlk olarak 1990'lı yılların ortasında Avrupa'da geliştirilmiş, 21. yüzyılda yapı alanında beton ve çeliğe alternatif bir malzeme olarak ahşap endüstrisinin gelişiminde önemli rol almıştır. Üstün boyutsal stabilite ve mukavemet, esnek tasarım, hızlı montaj, daha az iş gücü, daha hızlı proje teslimi ve etkin maliyet sağlayan CLT yapı malzemesi; sağlıklı iç ortam, düşük karbon ayak izi ve uzun ömürlü geri dönüştürülebilir bir malzeme olarak çevresel avantajlar sunmaktadır. Dış yüklere ve sismik kuvvetlere karşı yüksek dayanım sağlayan CLT yapı malzemesinin ısı ve su yalıtımı, yangın dayanımı, akustik performansı da yüksektir. Bu çalışmanın başlıca amaçları; CLT yapı malzemesinin özelliklerini ortaya koyarak strüktürel kullanımına dikkat çekmek, sürdürülebilirlik ve performans açısından avantajlarını değerlendirmek, Türkiye'de uygulama alanlarına ve olanaklarına yön vererek endüstriyel ahşap üretiminin gelişebilmesine katkıda bulunmaktır. Bu amaçlar doğrultusunda, çalışma kapsamında seçilen 50 örnek yapı analiz edilmiştir. Yapılan çalışmalar ve analizler sonucunda; CLT'nin genelde yapı elemanı olarak duvar, döşeme, merdiven ve şaftta kullanıldığı; CLT panel yapım sistemiyle 10 kata kadar, hibrit yapım sistemiyle birlikte 24 kata kadar yapı inşa edilebileceği; malzemenin sürdürülebilirlik ve performans açısından olumlu etkiler ortaya koyduğu sonuçlarına varılmıştır.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5333
Koleksiyonlarda Görünür:Mimarlık

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
635639.pdf56.38 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.