Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4746
Başlık: | Su jetiyle kayaç kesmede çeşitli aşındırıcıların kullanımı |
Diğer Başlıklar: | Use of various abrasives in rock cutting by waterjet |
Yazarlar: | Kaya, Serkan |
Anahtar kelimeler: | Aşındırıcılı Su Jeti, Aşındırıcılar, Mermer, Kayaç Kesme, Kesme Performansı;Abrasive Waterjet, Abrasives, Marble, Rock Cutting, Cutting Performance |
Yayın Tarihi: | Ara-2016 |
Yayıncı: | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü |
Özet: | Bu çalışmada, çeşitli aşındırıcıların su jeti ile kayaç (mermer) kesmedeki performansları araştırılmaktadır. Su jeti ile kesme uygulamalarında kullanılma potansiyeli bulunan farklı aşındırıcı türleri (garnet, alüminyum oksit beyaz, alüminyum oksit kahverengi, silisyum karbür, cam küre, zımpara tozu, granit, olivin ve bakır fırın cürufu) çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Kesme işlemi süresince çalışma parametreleri sabit tutulmuştur. Aşındırıcıların kesme performansları, bazı göstergeler (kesme genişliği, kesme derinliği, kesme-aşınma bölgesi derinliği, kerf açıları ve yüzey pürüzlülüğü) temelinde değerlendirilmiştir. Çalışma neticesinde, alüminyum oksit kahverenginin kesme derinliği ve giriş kerf açısı temelinde en iyi performansı sunduğu görülmüştür. Ayrıca, alüminyum oksit beyaz ve zımpara tozunun, sırasıyla çıkış kerf açısı ve kesme genişliği temelinde iyi sonuçlar verdiği belirlenmiştir. Ek olarak, camın yüzey pürüzlülüğü temelinde iyi sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. Diğer taraftan, olivin ve fırın cürufunun nozülde tıkanmalara yol açtığı görülmüştür. Sonuç olarak, olivin ve fırın cürufu dışındaki aşındırıcıların su jeti ile kayaç kesmede ihtiyaç duyulan standartlar temelinde etkin bir şekilde kullanılabileceği tespit edilmiştir. |
URI: | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4746 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Maden Mühendisliği |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
456250.pdf | 3.99 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.