Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4650
Başlık: Bazı tıbbi aromatik bitkisel ürünler ve arı ürünlerinin nitrik oksit sentaz (nos) inhibisyonları ile antioksidan özelliklerinin karşılaştırılması
Diğer Başlıklar: Comparing the nitric oxide synthases (nos) inhibitions andthe antioxidant properties of some medicinal andaromatic herbal products and bee products
Yazarlar: Bakırhan, Fatma
Anahtar kelimeler: : Nitrik oksit (NO), Nitrik oksit sentaz (NOS), Antioksidan aktivite, Aromatik bitkiler, Arı ürünleri;Nitricoxide (NO), Nitricoxidesynthase (NOS), Antioxidant activity, Aromatic plants, Bee products
Yayın Tarihi: Mar-2021
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu tez çalışmasında bazı arı ürünleri, çay olarak tüketilen bazı bitkiler, bazı üzümsü meyveler; antioksidan, fenolik kompozisyon ve Nitrik Oksit Sentaz İnhbisyonu açısından incelenmiştir. Özellikle doğala olan ilginin her geçen gün arttığı günümüzde, pek çok doğal ürün bir arada değerlendirmeye çalışıldı. Yapılan çalışmada antioksidan aktivite tayinleri DDPH, FRAP ve Toplam fenolik madde analizleriyle gerçekleştirildi. Yapılan analizler sonucunda propolis, orman gülü çiçeği, camelliasinensis çayı ve kestane çiçeğinin antioksidan özelliklerinin yüksek olduğu tespit edildi. HPLC ile yapılan fenolik bileşen analizi sonucunda tüm örneklerde major bileşen farklı olarak tespit edildi. Ihlamur ve kokulu üzüm örneklerinde yüksek oranlarda farklı fenolik bileşen bulunması, diğer örneklerden ayırt edici bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. İçerisinde en fazla fenolik bileşen içeren örnek kestane çiçeği olurken en az fenolik bileşen çeşidi içeren örnek ise reyhan bitkisi olmuştur. Bunun yanı sıra tüm örneklerde miktarca en fazla tespit edilen fenolik bileşen protokatekuik asit olurken en az gözlenen bileşen ise kateşin olmuştur. Ektraktların ve standart bileşenlerin NOS kiti kullanılarak enzim inhibisyonları incelenmiştir. Standart olarak kullanılan bileşenlerden kateşin en iyi inhibisyon etkisi gösterirken, örneklerden 3 numaralı deli bal örneğinin aktiviteyi en fazla düşürdüğü 0,42 mU/mg değeriyle en iyi inhibisyon değerine sahip olduğu görülmüştür.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4650
Koleksiyonlarda Görünür:Kimya

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
670710.pdf2.98 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.