Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4650
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core Alanı | Değer | Dil |
---|---|---|
dc.contributor.author | Bakırhan, Fatma | - |
dc.date.accessioned | 2022-09-01T11:49:33Z | - |
dc.date.available | 2022-09-01T11:49:33Z | - |
dc.date.issued | 2021-03 | - |
dc.identifier.uri | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4650 | - |
dc.description.abstract | Bu tez çalışmasında bazı arı ürünleri, çay olarak tüketilen bazı bitkiler, bazı üzümsü meyveler; antioksidan, fenolik kompozisyon ve Nitrik Oksit Sentaz İnhbisyonu açısından incelenmiştir. Özellikle doğala olan ilginin her geçen gün arttığı günümüzde, pek çok doğal ürün bir arada değerlendirmeye çalışıldı. Yapılan çalışmada antioksidan aktivite tayinleri DDPH, FRAP ve Toplam fenolik madde analizleriyle gerçekleştirildi. Yapılan analizler sonucunda propolis, orman gülü çiçeği, camelliasinensis çayı ve kestane çiçeğinin antioksidan özelliklerinin yüksek olduğu tespit edildi. HPLC ile yapılan fenolik bileşen analizi sonucunda tüm örneklerde major bileşen farklı olarak tespit edildi. Ihlamur ve kokulu üzüm örneklerinde yüksek oranlarda farklı fenolik bileşen bulunması, diğer örneklerden ayırt edici bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. İçerisinde en fazla fenolik bileşen içeren örnek kestane çiçeği olurken en az fenolik bileşen çeşidi içeren örnek ise reyhan bitkisi olmuştur. Bunun yanı sıra tüm örneklerde miktarca en fazla tespit edilen fenolik bileşen protokatekuik asit olurken en az gözlenen bileşen ise kateşin olmuştur. Ektraktların ve standart bileşenlerin NOS kiti kullanılarak enzim inhibisyonları incelenmiştir. Standart olarak kullanılan bileşenlerden kateşin en iyi inhibisyon etkisi gösterirken, örneklerden 3 numaralı deli bal örneğinin aktiviteyi en fazla düşürdüğü 0,42 mU/mg değeriyle en iyi inhibisyon değerine sahip olduğu görülmüştür. | tr_TR |
dc.language.iso | tr | tr_TR |
dc.publisher | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.subject | : Nitrik oksit (NO), Nitrik oksit sentaz (NOS), Antioksidan aktivite, Aromatik bitkiler, Arı ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Nitricoxide (NO), Nitricoxidesynthase (NOS), Antioxidant activity, Aromatic plants, Bee products | tr_TR |
dc.title | Bazı tıbbi aromatik bitkisel ürünler ve arı ürünlerinin nitrik oksit sentaz (nos) inhibisyonları ile antioksidan özelliklerinin karşılaştırılması | tr_TR |
dc.title.alternative | Comparing the nitric oxide synthases (nos) inhibitions andthe antioxidant properties of some medicinal andaromatic herbal products and bee products | tr_TR |
dc.type | Thesis | tr_TR |
Koleksiyonlarda Görünür: | Kimya |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
670710.pdf | 2.98 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.