Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4640
Başlık: Oksijen ve azot katkılı yeni karbon noktaların sentezi, karakterizasyonu ve baharatlarda sudan II boyasının florimetrik yöntemle tayininde kullanılmasının incelenmesi
Diğer Başlıklar: Synthesis and characterization of the oxygen and the nitrogen co-doped carbon dots and investigation of their useage i̇n florimetric determi̇nati̇on of sudan II dye in
Yazarlar: Ramoğlu, Bahtışen
Anahtar kelimeler: Karbon nanonokta, Grafit, Floresan, Sudan II, Tayin yöntemi, Baharat;Carbon dot, Graphite, Fluorescence, Sudan II, Determination method, Spice
Yayın Tarihi: Eki-2020
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Karbon kaynağı olarak sitrik asit ve azot kaynağı olarak 2,4-diamino-6-metil-1,3,5-triazin kullanılarak trietilen glikol ortamında basit mikrodalga destekli bir yöntemle oksijen ve azot katkılı karbon noktaların (O-N-CD'ler) sentezi gerçekleştirilmiştir. SEM analizi ile O-N-CD'lerin çoğu küremsi olmakla birlikte farklı boyut ve şekillerde parçacıklardan oluştuğu belirlenmiştir. Transmisyon elektron mikroskobu (TEM), Raman spektroskopisi ve X-ışını kırınımı (XRD) analizleri O-N-CD'lerin grafitik yapıya sahip olduğunu doğrulamıştır. Ayrıca, uyarma dalga boyuna bağlı olarak farklı maksimum emisyon dalga boylarında yüksek floresan özellik göstermişlerdir. Böylece O-N-CD'ler kullanılarak yasaklanmış gıda boyası Sudan II'nin belirlenmesi için yeni bir florimetrik yöntem geliştirilmiştir. Önerilen yöntemin doğruluğu spayk edilmiş baharat örnekleri için yapılan ekleme-gerikazanım çalışmaları ile gösterilmiştir. Kabul edilebilir değerlerde geri kazanımlar elde edilen yöntemin tespit sınırı 0,6 mg/L ve doğrusal aralığı 0-8 mg/L olarak belirlenmiştir.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4640
Koleksiyonlarda Görünür:Kimya

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
649177.pdf2.88 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.