Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4518
Başlık: Camiboğazı ve Sarıtaş Yaylaları arasındaki bölgenin petrografi ve maden yatakları açısından incelenmesi
Yazarlar: Sipahi, Ferkan
Anahtar kelimeler: Magnetit, manyetik yöntem, pirometazomatik, Camiboğazı, Arnastal Yayla, Volkano-tortul seri;Magnetite, magnetic method, pyrometasomatic, Camibogazi, Arnastal Plateau, Volcano-sedimentary series.
Yayın Tarihi: Ara-1996
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu çalışmada, Camiboğazı ve Santaş yaylaları ( Maçka güneyi) arasındaki bölge petrografi ve maden yatakları açısından incelenmiştir. Yaklaşık 40 km2'lik bir alanı kaplayan çalışma sahasında yaygın olarak Üst Kretase yaşlı volkano-tortul seri ve Eosen (?) yaşlı granitoyidik kayaçlar yüzeylenmektedir. İnceleme alanında litolojik birim açısından ince bir seviye halinde kırmızı kireçtaşları (Üst Kretase) ve olistolit olarak gri renkli kireçtaşlan (Jura- Alt Kretase?) içeren volkano-tortul seri bunlan kesen Eosen (?) yaşlı granitoyidik kayaçlar yer almaktadır. Volkano-tortul seri andezit, bazalt, sipilitik bazalt, marn, kumlu kireçtaşı ve kireçtaşlarından oluşmaktadır. Seri içinde bulunan kırmızı kireçtaşlarında Rosita fornicata, Margirotruncana pseudolinneiana ve Dicarinella concavata mikro fosilleri saptanmıştır. Seriyi kesen granitoidik kayaçlar, modal analiz sonucu siyenogranit, monzogranit, kuvarslı monzonit ve granit olarak tesbit edilmiştir. Arnastal Yayla civarında granitoidik sokuluma bağlı olarak granit-kireçtaşı dokanağmda pirometazomatik cevherleşme meydana gelmiştir. Arnastal Yayla civannda bulunan maden yatağının jenezini ortaya koymak için mineral parajenezi araştırıllmış ve ferri vezüvyanit, borlu flogopit, andradit, kalsit, aktinolit, tremolit, epidot, kuvars, manyetit, hematit, az miktarda pirotin ve pirit tesbit edilmiştir. Mevcut Fe cevheri üzerinde Fe ve silis konsantrasyonu analizi yapılmıştır. Aynca bu bölgede yaklaşık 10 km2'lik bir alanda manyetik yöntem uygulanarak örtülü yeni cevherleşmeler belirlenmiştir.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4518
Koleksiyonlarda Görünür:Jeoloji Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
057888.pdf4.77 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.