Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4416
Başlık: İki boyutlu ve üç boyutlu sismik veri toplama ve test atışlarının önemi
Diğer Başlıklar: 2D and 3D seismic data collection and importance of test shots
Yazarlar: Küçük, Zübeyir
Anahtar kelimeler: Sismik Yansıma Yöntemi, 2 ve 3 Boyutlu Veri Toplama, Katlanma, Test Atışları.;Seismic Reflection Method, 2D and 3D Data Collection, Folding, Test Shots.
Yayın Tarihi: Eki-2006
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Son yıllarda teknolojide meydana gelen hızlı gelişmelere bağlı olarak petrol ve doğal gaz aramacılığı için çok önemli olan sismik yöntemlerde çok yenilikler olmuştur. Bu yenilikler sayesinde arama faaliyetleri çok daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde yapılmakta ve hedeflenen yapılar daha kolay ortaya çıkarılmaktadır. Böylece bir sismik çalışmanın nihai sonucu olan kuyu yerinin belirlenmesi de çok daha kısa sürede yapılabilmekte ve yapılan çalışmanınsonucuna da eskiye nazaran çok daha kısa sürede ulaşılmaktadır.Bir sismik arama çalışması; proje, veri toplama, veri-işlem, yorum ve kuyu tespiti adımlarından oluşmaktadır. Sonuç olarak, yeni teknolojik gelişmeler arama faaliyetlerinin bu aşamalarının hemen hepsini gerek zaman, gerek maliyet ve gerekse iş gücü açısından olumlu yönde etkilemiştir. Bu çalışmada petrol ve doğal gaz aramacılığı için büyük önem taşıyan sismik yansıma yöntemi ile araziden 2 ve 3 boyutlu veri toplama adımları ve öncesinde yapılan test atışlarınınönemi, veri kalitesi açısından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Trakya bölgesinde bir sismikçalışma için yapılan test atışlarından örnekleme yapılmış ve en uygun parametre seçimi konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar belirlenmiştir. Sonuç olarak, araziden veri toplama öncesi yapılacak test atışları sayesinde kaynak-alıcı açılımları, inceleme derinliği, katlanma sayısı, kullanılacak kaynak frekansları v.b. gibi parametrelerin, 2- ve 3- boyutlu verinin toplanma şartlarını oluşturması ve zaman, maliyet ve iş gücü için planlamada kolaylıklar sağlaması bakımından yüksek doğrulukta belirlenmesi gerektiği tespit edilmiştir.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4416
Koleksiyonlarda Görünür:Jeofizik Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
182942.pdf4.47 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.