Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4405
Başlık: Maçka (Meryemana) Medoş taşocağındaki kireçtaşının agrega olma açısından incelenmesi
Diğer Başlıklar: An investigation of Maçka (Meryemana) Medoş limestone quarry in point of agregate
Yazarlar: Altınbaş, Ali Faik
Anahtar kelimeler: Kireçtaşı, Agrega, Su Emmme, Aşınma, Mekanik özelİlikler.;Limestone, Agregate, Water Absortion, Abravity Mechanical Properties.
Yayın Tarihi: Haz-1994
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Maçka (Meryemana) Medoş Taşocağı ndaki Kireçtaşının Agrega Olma Açısından incelenmesi Bu çalışma. Maçka - Meryemana karayolu üzerinde. Altın- dere çevresindeki yaklaşık 22 km2 'lik bir alanı kapsar. İnceleme alanında 3 formasyon ayırt lanmıştır. Bunlar yaşlıdan gence doğru Hamurkesen Formasyonu, Berdıga Formasyo nu ve Çatak Formasyonudur. Ayrıca çalışma alanında. sokulum halinde granodîyorite ve bu formasyonları kesen dasit daykına rastlanmıştır. Hamurkesen Formasyonuyla adlandırılan Andezit- Bazalt lâv ve piroklastları koyu gri renkli olup. ayrışmış kısımları sarımsı gri renkte izlenmiştir. Bu formasyonun üzerine uyumlu olarak gelen Berdiga Formasyonunu gri renkteki kristalize kireçtaşları oluşturmaktadır. Çatak Formasyonu, andezit-bazalt lâv ve piroklastlarından oluşmakta ve Berdiga Formasyonu üzerine uyumsuz olarak gelmektedir. Berdiga Formasyonu agrega olma yönünden incelenmiş ve fiziksel, mekanik özellikleri yapılan laboratuar deneyleriyle saptanmıştır. Deneylerde kireçtaşı bloklarından boyu çapının iki katı olacak şekilde tabakalanmaya paralel ve t abakal anmaya dik iki yönde alınan karotlar üzerinde fiziksel özelliklerden birim hacim ağırlık, porozite, su emme, özgül ağırlık, sonik hız değerleri saptanmış ayrıca basınç ve çekme dirençleri, nokta yük direnci, dinamik elastizıte modülü gibi mekanik özellikler bulunmuştur. Yapılan üç eksenli basınç deneyi sonunda kireçtaşının içsel sürtünme açısı ve kohezyonu çizilen mohr daireleri yardımıyle bulunmuştur. Ayrıca aşınmaya karşı direnci Los Angeles ve Dory aşınma dayanımı deneyleri ile bulunmuştur. Kireçtaşının, tek eksenli basınç direnci ve nokta yük direnci açısından "yüksek dirençli", porozite açısından "çok kompakt" kaya sınıfında olduğu anlaşılmıştır, üç eksenli ba sınç deneyi sonunda kuru örneklerde içsel sürtünme açısı (0) 57* kohezyonu (c) 220 kg/cm2. doygun örneklerde (0) 53 kohez yonu (c) 200 kg/cm2 bulunmuştur.Aşınma deneyi sonunda aşınma yüzdesi % 20.7 olarak saptanmıştır.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4405
Koleksiyonlarda Görünür:Jeofizik Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
033709.pdf11.47 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.