Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4253
Başlık: Kadastro yenileme tekniği, uygulama yöntemleri,karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Diğer Başlıklar: Cadastro renewal technique, application methods, comparative problems and solution proposals
Yazarlar: Erden, Çağrı
Anahtar kelimeler: Kadastro, Yenileme, 3402/41. md. Uygulaması, Sayısallaştırma.;Cadastre, Renovation, 3402/41. Article, Digitization.
Yayın Tarihi: Ağu-2018
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Türkiye kadastrosunda teknik hataların çözümünde 3402/41. md. uygulaması, yenileme, sayısallaştırma gibi çeşitli yöntemler uygulanmıştır. Bu yöntemlerin ortak amacı, kadastro paftalarının niteliğinin artırılması, pafta-zemin uyumunun geliştirilmesi, mevcut altlıkların ortak referans sistemine dönüştürülmesidir. Bu yöntemlerin amacı ortak olmasına rağmen, uygulanış şekli ve uygulandığı alanlar farklıdır. Bu tez çalışmasında Türkiye'de yürütülen kadastral altlıkların yenilenmesinde uygulanan yöntemler karşılaştırılmıştır. Bu yöntemlerin nerelerde uygulanması gerektiğine yönelik tespitler yapılmıştır. Türkiye'de 25 ilde, 249 köy/mahalle'de yapılan yenileme çalışmaları incelenmiştir. Bu çalışmalarda %46.39 oranında arazide ölçü yapılarak sınır oluşturulduğu tespit edilmiştir. Belirsiz sınır kullanımın ise %0.29 oranında gerçekleştiği tespit edilmiştir. Elde edilen verilere göre zaman zaman yenileme adı altında sayısallaştırma yapıldığı, sınır tiplerinin kullanımında aksaklıklar olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca tez kapsamında yenileme çalışmalarında uzman kişilerle mülakat çalışması yapılmıştır. Bu mülakatlarda uygulamada yaşanan sorunlar, mevzuatın eksik kaldığı yönler tespit edilmiştir. Bu sorunlara yönelik çözümler sunulmuştur.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4253
Koleksiyonlarda Görünür:Harita Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
526559.pdf9.74 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.