Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4211
Başlık: Kızılötesi hava fotoğraflarından bina detaylarının belirlenmesi
Diğer Başlıklar: Infrared aearial photographs to determine details of the building
Yazarlar: Fidan, Muhammet Hanefi
Anahtar kelimeler: Fotogrametri, Hava Fotoğrafı, Görüntü İşleme, Dönüşüm, Matlab.;Photogrammetry, Aerial Photography, Image Processing, Transformation, Matlab.
Yayın Tarihi: Haz-2010
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Son yıllarda yüksek çözünürlüklü hava fotoğrafları ve uydu görüntülerinden otomatik obje belirleme coğrafi bilgi teknolojileri uygulamaları için büyük önem arz etmektedir. Bu uygulamaların en önemlileri arasında bina ve yolların tespit edilmesi yer almaktadır. Tespit edilen binalar Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) için bir temel veri kaynağı olmasının yanı sıra şehir ve doğal afet planlaması, altyapı gelişimi, haberleşme hatlarının kurulması ve benzeri birçok kentsel uygulamada da kullanılmaktadır. Binaların belirlenmesinde önemli veri kaynağı olan dijital hava fotoğrafları, yüksek konumsal çözünürlüğe sahip olmakla birlikte kalıcılık ve geniş spektral çözünürlük gibi özellikleriyle de birçok çalışmada sıkça kullanılmaktadır. Bu çalışmada, bina ve yol detayları kızılötesi hava fotoğrafları üzerinden çıkarılması amaçlanmıştır.Bina ve yol detay bilgilerinin çıkarılması amacıyla, üç farklı yöntem kullanılmıştır. Bu yöntemler, Region Growing (Alan Büyütme), Mean-Shift (Ortalama Değişkenli) ve Watershed (Havza) Segmentasyon yöntemi olup, bu yöntemlerle detaylar çıkarılmıştır. Literatürde kenar belirlemede en iyi sonuç veren yöntem olmasından dolayı çalışmada Canny filtresi kullanılmıştır. Bu filtre görüntüye uygulandığında kenarların diğer nesnelerden keskinleştirilmesini/ayrılmasını sağlamaktadır. İlgili metotlar Matlab yazılımında yazılan kod ile çalıştırılmış ve seçilen görüntüler üzerinde uygulamalar yapılmıştır.Kontrol için sonuç görüntü, orijinal görüntünün gri tonuna çevrilmiş görüntü ile çakıştırılmıştır. Buna bağlı olarak Mean-Shift (Ortalama Değişkenli) segmentasyon yönteminin tespit ettiği bina sayısının diğer yöntemlere göre daha fazla olduğu ortaya konmuştur.Bu çalışma, kızılötesi hava fotoğraflarından bina detaylarının otomatik olarak belirlenebileceğini ve görüntü işleme teknolojisinin bu amaca yönelik olarak en uygun yöntem geliştirmesi açısından büyük katkı yapabileceğini ortaya koymuştur.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4211
Koleksiyonlarda Görünür:Harita Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
270647.pdf7.14 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.