Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4155
Başlık: Konteyner gemilerinde yüklemenin stabiliteye etkisi
Diğer Başlıklar: The influence of loading on container ships
Yazarlar: Yaprak, Gencer
Anahtar kelimeler: Konteyner gemisi, Stabilite, Parametrik Rezonans, Yalpa Genliği, Yükleme Durumu, Apl China.;Container Ships, Stability, Parametic Resonance, Heeling Frequance, Loading Condition, Apl China.
Yayın Tarihi: Haz-2014
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Denizde, gemi kazaların kimisi yetersiz bünyesel mukavemetten kimisi stabilite zayıflığından, kimisi de diğer bazı nedenlerden kaynaklanmıştır. Stabilite nedeniyle oluşan kazalar daha detaylı incelendiğinde kazaya neden olan etmenlerden birkaçı yanlış veya dengesiz yükleme, yeterli doğrultma moment kolu olmayışı, parametrik rezonansa düşme durumu gibi öğelerle karşılaşılır. Bu tez çalışmasında referans alınan bir konteyner gemisine çeşitli yüklemeler yapılmış, bu yüklemeler altında geminin hidrostatik verileri incelenmiş, doğrultma moment kolunun dalga tepesi dalga çukuru ve sakin su deniz durumlarındaki değişimleri karşılaştırılmıştır. Tüm yükleme koşullarında geminin yalpa genliği-hız diyagramları ve üç boyutlu(yüzey) GZ-t(s)-ϕ(rad) grafikleri oluşturulmuştur. Yüklemeler yalnızca konteyner yerleşimlerindeki değişimden ibaret olmayıp tanklardaki yük dağılımları serbest yüzey etkisi gibi değişkenler de dikkate alınmıştır. Oluşturulan GZ yüzeyleri kullanılarak konteyner gemilerinin boyuna dalgalardaki stabilitesi, bir serbestlik dereceli nonlineer parametrik yalpa hareket denklemlerinin frekansa bağlı çözümü ile incelenmiştir. Sonuç olarak, gerçek yüklemelere çok yakın olarak düzenlemiş bu inceleme durumlarında geminin stabilite karakteri ve ağır deniz koşullarındaki davranışı incelenmiştir.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4155
Koleksiyonlarda Görünür:Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
365220.pdf2.87 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.