Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3895
Başlık: Türkiye'deki Podarcis cinsi kertenkele türlerine ait bazı popülasyonlardaki yaş yapısının incelenmesi
Diğer Başlıklar: An investigation of the age structure of some populations of Podarcis lizard species in Turkey
Yazarlar: Eroğlu, Ali İhsan
Anahtar kelimeler: Büyüme oranları, İskelet kronolojisi, Podarcis, Türkiye, Yaş yapısı;Growth rates, Skeletochronology, Podarcis, Turkey, Age structure.
Yayın Tarihi: Eki-2017
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu çalışmada Türkiye'deki Podarcis cinsinin temsilcileri olan üç kertenkele türüne ait dört farklı popülasyonda yaş yapısı, iskelet kronolojisi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde popülasyonlardaki bireylerin ortalama yaşı, ortalama vücut boyu, ömrü, eşeysel olgunluk yaşı ve büyüme oranı hakkında önemli verilere ulaşılmıştır. P. muralis türünün Kazdağı ve Dereköy popülasyonlarında sırasıyla; ortalama yaşlar 8,75 ve 6,17 yıl olarak ve ortalama vücut boyları 59,53 mm ve 55,02 mm olarak bulunmuştur. P. siculus türünün Filyos popülasyonunda ortalama yaş 6,80 yıl ve ortalama vücut boyu 65,48 mm olarak ve P. tauricus türünün Sergen popülasyonunda ortalama yaş 6,68 ve ortalama vücut boyu 61,16 mm olarak bulunmuştur. P. muralis'in yüksek rakımda bulunan Kazdağı popülasyonunda maksimum yaş 16 ve eşeysel olgunluğa ulaşma yaşı 3 olarak belirlenmiştir. Aynı türün düşük rakımlı Dereköy popülasyonunda ise maksimum yaş 14 yıl, eşeysel olgunluk yaşı ise 2 ve 3 yıl olarak bulunmuştur. P. siculus'un Filyos popülasyonunda ve P. tauricus'un Sergen popülasyonunda maksimum yaş sırasıyla 12 ve 10 yıl olarak bulunurken, aynı popülasyonlarda eşeysel olgunluğa erişme yaşları sırasıyla 2-3 yıl olarak tespit edilmiştir. Bu çalışmada yer alan bütün popülasyonlarda erkek ve dişi bireyler arasındaki büyüme oranları benzer bulunmuştur.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3895
Koleksiyonlarda Görünür:Biyoloji

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
482570.pdf6.18 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.