Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3892
Başlık: | Polihidroksibutirat ve termofilik bir ferulik asit esterazın klasik ve mikrobaloncuk fermentasyon yöntemi ile üretimi |
Diğer Başlıklar: | Production of polyhydroxybutyrate and a thermophilic ferulic acid esterase with conventional and microbubble fermentation |
Yazarlar: | Ay Şal, Fulya |
Anahtar kelimeler: | E. coli, Ferulik asit esteraz, Mikrobaloncuk, Polihidroksibutirat;E. coli, Ferulic acid esterase, Microbubble, Polyhydroxybutyrate |
Yayın Tarihi: | Ara-2016 |
Yayıncı: | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü |
Özet: | Bu çalışmada, klasik ve mikrobaloncuk fermentasyonlarını karşılaştırmak amacıyla rekombinant E. coli suşundan polihidroksibutirat (PHB) üretimi, ABD'de Utah Science Technology and Research (USTAR)'da yapıldı. Klasik fermentasyonda 0,8 vvm hava akış hızında ve 350 rpm çalkalama hızında 48 saat sonucunda 6,21 hücre yoğunluğu (OD600) ve %23 oranında PHB üretimi (kuru hücreye göre) elde edildi. MBD fermentasyonda yine aynı klasik fermentasyon şartları kullanılarak 8,17 hücre yoğunluğu (OD600) ve %43 oranında PHB üretimi elde edildi. Geobacillus thermoglucosidasius DSM 2542T'a ait ferulik esteraz geni, pET28a(+) ekspresyon vektörüne klonlanarak karakterize edildi. Enzimin optimum sıcaklığı 50°C, optimum pH'sı 8,5 olarak tespit edildi. Enzimin 50°C'de iki gün inkübasyonunun sonucunda, aktivitesinin %64'e indiği görüldü. MBD cihazı daha sonra ferulik asit esteraz üretimi için kullanıldı. Rekombinant E. coli'nin 3,5 saatlik klasik ve mikrobaloncuk fermentasyonları sonucunda klasik fermentasyonda; kuru hücre ağırlığı, protein miktarı, hücre yoğunluğu 1,2 g/L, 244,48 µg/mL, 3,8 iken mikrobaloncuk fermentasyonda; kuru hücre ağırlığı, protein miktarı, hücre yoğunluğu sırasıyla 1,5 g/L, 278 µg/mL ve 4,5 olarak bulundu. Bu tez kapsamında bakteriyal yeni bir ferulik asit esteraz geni literatüre kazandırıldı. Türkiye'de ilk defa kullanılan MBD cihazının fermentör besiyerinde oksijen kütle transferini, E. coli büyümesini ve ürün oluşumunu arttırdığı tespit edildi. |
URI: | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3892 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Biyoloji |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
456262.pdf | 3.2 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.