Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3214
Başlık: Karadeniz Bölgesi'nde muhasebe bilgi kalitesi boyutlarının incelenmesi
Diğer Başlıklar: Investigation of accounting information quality dimensions in Black Sea region
Yazarlar: Keleş, Neslihan
Anahtar kelimeler: Bilgi, Muhasebe Bilgisi, Muhasebe Bilgi Sistemi, Bilgi Kalitesi, Muhasebe Bilgi Kalitesi, Muhasebe Bilgi Kalitesi Boyutları;Information, Accounting Information, Accounting Information System, Information Quality, Quality Of Accounting Information, Dimensions of Accounting Information Quality
Yayın Tarihi: May-2018
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü
Özet: Muhasebe bilgisi işletmeler için önemlidir. Muhasebe bilgi kalitesi ise işletmelerin hedeflerine ulaşması için karar alma sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, muhasebe bilgi kalitesini arttırmak için gerekli olan faktörleri belirlemek ve tanımlamak önemlidir. Bu çalışma, Karadeniz Bölgesi'ndeki SMMM odalarına kayıtlı muhasebe meslek mensupları ve akademisyenlerin muhasebe bilgi kalitesi konusuna bakış açılarını ve muhasebe bilgi kalitesini boyutlarının incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla çalışmada veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmıştır. İstatiksel analiz için 362 kişi ile yapılan anket çalışmasında elde edilen veriler kullanılmıştır. Ankette yanıtlayıcıların anket sorularına katılım düzeyini belirlemek için Tek Yönlü Anova Testi ve Gruplar arası farklılıkları ölçmek için Bağımsız Örneklem T testi uygulanmıştır. Araştırmada, muhasebe bilgi kalitesini etkileyen işletme içi ve işletme dışı faktörler belirlenmiştir. Katılımcı gruplar ve faktör grupları arasındaki farklılıklar tespit edilmiştir. Faktör grupları ile katılımcıların tecrübe grupları, eğitim grupları, meslek grupları ve TFRS eğitim alan ve almayan gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bunun sonucunda: Katılımcıların tecrübe grupları, eğitim grupları, meslek grupları ve TFRS eğitim alan ve almayan gruplar arasında bilinç seviyesinin ve farkındalık düzeylerinin farklı olduğu belirlenmiştir. Anahtar sözcükler: Bilgi, Muhasebe Bilgisi, Muhasebe Bilgi Sistemi, Bilgi Kalitesi, Muhasebe Bilgi Kalitesi, Muhasebe Bilgi Kalitesi Boyutları Accounting information is important for businesses. The quality of accounting information plays an important role in the decision-making process in order to achieve the objectives of the enterprises. In this context, it is important to identify and define the factors necessary to increase the quality of accounting information. This study aimed to determine the point of view of academicians and professional accountants registered in the SMMM chambers and examine the dimensions of the quality of accounting information. For this purpose, survey technique was used as data collection method in the study. The data of which is gathered from the surveys conducted to 362 person is used for statistical analysis. The one-way Anova test was used to determine the level of participation of respondents in the questionnaire, and the Independent Sampling T-test was used to measure the differences between the groups. In this study, quality of accounting information affecting factors of internal business and external business were determined. Differences between participant groups and factor groups were identified. Significant differences between the factor groups and the participants' experience groups, education groups, occupational groups and groups with and without TFRS training were found. As a result: It was determined that the level of consciousness and awareness of the participants were different between the experience groups, the education groups, the occupational groups and the groups with and without TFRS training. Keywords: Information, Accounting Information, Accounting Information System, Information Quality, Quality Of Accounting Information, Dimensions of Accounting Information Quality
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3214
Koleksiyonlarda Görünür:İşletme

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
526833.pdf1.79 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.