Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3182
Başlık: Diploid (2n) ve triploid (3n) Karadeniz kalkan balıklarında (Psetta maxima Linnaeus, 1758) erken dönem yetiştiricilik performanslarının karşılaştırılması: Yaşam oranı, anormallik, büyüme
Diğer Başlıklar: Comparative early stage aquaculture performance of diploid (2n) and triploid (3n) Black Sea turbot (Psetta maxima Linnaeus, 1758): Survival rate, abnormality and growth
Yazarlar: Aydın, İlhan
Anahtar kelimeler: Karadeniz kalkan balığı, Triploid, Yaşama oranı, Sıcaklık, Büyüme, Meristik karakterler, Anormallik,;Black Sea turbot, Psetta maxima, Triploid, Survival rate, Temperature, Growth, Meristic count, Abnormality.
Yayın Tarihi: Eki-2011
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu çalışmada, triploidinin yumurta, larva ve yavruların yaşama oranına, larva ve yavruların büyümesine, balıkların farklı sıcaklıklarda (10ºC, 14ºC, 18ºC ve 22ºC) yem kullanımı ile büyüme performanslarına ve erken dönem meristik değerler ile anormallikleri üzerine olan etkileri incelenmiştir.Triploid (T) ile kontrol (D) arasında döllenme oranları ve çıkış oranları bakımından görülen fark önemli değildir. Larvaların yaşama oranları ve ağırlıkları üzerinde ploidinin önemli bir etkisi yoktur. Triploid balıkların büyüme ve yem tüketimleri diploid grup ile 21ºC'de benzer 16ºC'de önemli derecede düşüktür (P<0,05). Düşük sıcaklıklarda triploid balıkların büyüme performansları daha yavaştır. Triploid grubun omur sayıları diploid gruptan önemli derecede azdır (P<0,05). Triploid grubun dorsal, anal ve pektoral ışın da önemli derecede az bulunmuştur (P<0,05). Deformasyon oranı her iki grupta aynıdır (%96,3).Triploidi döllenme oranı, çıkış oranı, yaşama oranı ve büyüme üzerinde önemli bir olumsuzluğa sebep olmamaktadır. Genç kalkan balıklarının büyümesi için optimum sıcaklık şartlarına uyulmalı, ayrıca farklı yetiştiricilik ortamlarında (düşük sıcaklık gibi) triploidlerin büyüme, yem değerlendirme oranı gibi performansları olumsuz etkilendiğinden yetiştiricilik yaparken bu durum göz önünde tutulmalıdır.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3182
Koleksiyonlarda Görünür:Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
295003.pdf1.12 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.