Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3067
Başlık: | Saf ve karışık olarak yetiştirilen gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) ve kalkan balığı (Psetta maxima)nın büyüme performansının karşılaştırılması |
Diğer Başlıklar: | Comparison of growth performance of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and turbot (Psetta maxima) in mono-culture and polyculture |
Yazarlar: | Sırtkaya, Nihal |
Anahtar kelimeler: | Gökkuşağı Alabalığı, Kalkan, Polikültür, Büyüme Performansı, Yem Değerlendirme Oranı.;Rainbow Trout, Turbot, Polyculture, Growth Performance, Feed Conversion Ratio |
Yayın Tarihi: | Nis-2013 |
Yayıncı: | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü |
Özet: | Bu çalışmada, saf ve karışık olarak yetiştirilen gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) ve kalkan balıklarının (Psetta maxima) büyüme performansları, günlük yem tüketimleri, yem değerlendirme oranları ve kondisyon faktörleri karşılaştırılmıştır. Çalışmada saf gökkuşağı (20), karışık (10 gökkuşağı alabalığı ve 10 kalkan balığı) ve saf kalkan balığı (20) olmak üzere 3tekerrürlü 3gruptan oluşturulmuştur. 90 günlük çalışma sonunda saf gökkuşağı grubu ortalama 282.15±9.98 g, karışık gruptaki gökkuşağı alabalıkları 256.77±9.71 g, karışık gruptaki kalkan balıkları 67.53±6.71 g ve saf kalkan balıkları 69.07±1.17 g ağırlıklarına ulaşmışlardır. Son ağırlık değerlerine göre saf gruptaki gökkuşağı alabalıklarının diğer gruplardan daha yüksek bir büyüme performansı gösterdiği saptanmıştır. Ortalama günlük yem tüketimi, yem değerlendirme oranları ve kondisyon faktörleri gruplar arasında önemli bir farklılık göstermemiştir. Fakat karışık grupta yem değerlendirme oranı nispeten daha düşük bulunmuştur. Sonuç olarak; ayrı ayrı olarak stoklandığında gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliğinin kalkan balığı yetiştiriciliğine göre hiçbir dezavantajı olmadığı görülmüştür. Karışık yetiştiricilik durumunda ise, gökkuşağı alabalıkların baskınlık sağlayarak yem tüketimi ve büyüme açısından avantajlı hale geldiği, kalkan balıklarında ise saf kültüre göre grup içi çekingenlikten dolayı nispeten yavaş büyüme dışında herhangi bir sorun olmadığı sonucuna varılmıştır. |
URI: | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3067 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
332078.pdf | 1.73 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.