Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3053
Başlık: Kaynak alabalıklarında (Salvelinus fontinalis Mitchill, 1814) sindirim üzerine bazı gözlemler
Diğer Başlıklar: A study of effects of some factors on gastric emptying in brook trout (Salvelinus fontinalis Mitchill, 1814)
Yazarlar: Karaduman, Fatma Pınar
Anahtar kelimeler: Kaynak Alabalığı, Salvelinus fontinalis, Mide boşalım fizyolojisi, Sindirim zamanı ve oranı;Brook Trout, Salvelinus fontinalis, Emptying physiology, Gastric emptying time and rate
Yayın Tarihi: Şub-2012
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu araştırmada Kaynak alabalıklarında (Salvelinus fontinalis) mide boşalım fizyolojisi üzerinde çalışılmıştır. Sıcaklığın, balık büyüklüğünün ve besin miktarının etkisi incelenmiştir. Sindirim fonksiyonunun en iyi eksponansiyel olarak tanımlandığı tespit edilmiştir.Besin miktarının etkisinin incelenmesi amacıyla farklı miktarlarda yem (0,12gr., 0,36gr. ve 0,18gr.) kullanılmıştır. Besin miktarındaki artışın sindirim oranını artırdığı, ancak sindirim zamanını azalttığı bulunmuştur. Sindirim oranındaki bu artışın istatistiki açıdan önemli olduğu sonucuna varılmıştır (P<0,01).İlaveten balık büyüklüğünün sindirim üzerine etkisinin belirlenmesinde ise farklı büyüklüklerde (114,84 + 9,2gr.; 49,06 + 8,5gr.) balıklar kullanıldı ve balık büyüklüğünün sindirim oranını artırdığı dolayısı ile de sindirim zamanını azalttığı bulunmuştur. Bu etkinin istatistiki açıdan da önemli olduğu tespit edilmiştir (P<0,05).Ayrıca sıcaklığın etkisi de (9,50C and 180C) test edilmiştir. Sıcaklığın iki kat artmasıyla sindirim zamanının 1,5 kat azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Bulunan bu farklılık istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P <0,01).
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3053
Koleksiyonlarda Görünür:Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
302413.pdf1.64 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.