Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2965
Başlık: Türk hukukunda yabancıların sınır dışı edilmesi
Diğer Başlıklar: Deportation of foreigners
Yazarlar: Küçükali, Özlem
Anahtar kelimeler: Sınır dışı etme, yabancı, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu.;Deportation, foreigners, Law on Foreigners and International Protection.
Yayın Tarihi: Eyl-2019
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü
Özet: nsan hareketlerinin bir kısmı değişen, gelişen, globalleşen dünya düzeninden kaynaklı olsa da bir kısmı ülkelerin içinde bulunduğu siyasi, askeri ve ekonomik çalkantılardan meydana gelmektedir. Zorunluluk veya seyahat özgürlüğü nedenlerinden kaynaklı insan hareketliliği, uluslararası alanda değerlendirilmesi ve sonuca ulaştırılması gereken bir konu olarak her zaman ülkelerin gündeminde yerini almaktadır. Devletlerin, ülke güvenliğini veya kamu düzenini korumak amacıyla, davranışları tehlikeli görülen yabancıları ülkeden çıkarma, yani sınır dışı etme yetkisi vardır. Ulusal hukuk kurallarına göre yapılan sınır dışı işleminin Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşma kurallarına da uygun olması gerekmektedir. Bu hususlara riayet edilmeden yapılan sınır dışı etme işlemi sonucunda, insan hakları ve uluslararası hukuk açısından devletlere sorumluluk doğurmaktadır. AİHM'nin yabancıların sınır dışı edilmesi işlemi ile ilgili olarak Türkiye aleyhine vermiş olduğu kararlar ve insan hakları ihlali olarak değerlendirilen konular, yabancılar hukukunu tek bir kanun altında düzenleyen ve 2014 yılında tüm maddeleri ile yürürlüğe giren 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile büyük ölçüde çözüme kavuşmuştur. Human mobility due to reasons such as necessity or freedom of travel is always on the agenda of the countries as an issue that must be evaluated and concluded in international law. States have the authority to deport foreigners whose conduct is considered dangerous in order to protect the security of the country or public order. The deportation process is carried out in accordance with national law and international agreements to which Turkey is a side contract rules must be appropriate. These issues give states responsibility for human rights and international law. The expulsion of foreigners and the decision of the AİHM with Law No. 6458 on Foreigners and International Protection against Turkey regarding human rights violations had been resolved ın 2014.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2965
Koleksiyonlarda Görünür:Kamu Yönetimi

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
636345.pdf1.76 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.