Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2938
Başlık: Karşılaştırmalı yerel yönetimler perspektifinden Türkiye ve Almanya
Diğer Başlıklar: Turkey and Germany from the perspective of comparative local governments
Yazarlar: Erdem, Nisa
Anahtar kelimeler: Yerel Yönetimler, Karşılaştırmalı Yerel Yönetimler, Türkiye, Almany;Local Self-Government, Comparative Local Self-Government, Turkey, Germany.
Yayın Tarihi: Haz-2016
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü
Özet: Yerel yönetimler (mahalli idareler), sınırları belirli coğrafi bir alan üzerinde yaşa-yan yerel halkın bir arada yaşama zorunluluklarından kaynaklanan mahalli ve müşterek ih¬tiyaçların karşılanması amacıyla oluşturulmuş kamu tüzel kişileridir. Kuruluş amaçları kamu yönetiminde daha etkili ve verimli bir hizmet sunumunu gerçekleştirmek olan yerel yönetimler, yerel demokrasiyi sağlama noktasında temel teşkil eden birimlerdir. Bu çalışma, Avrupa Birliği'nin en güçlü yerel yönetim yapısına sahip ülkelerinden biri olan ve federalizm ilkesine göre yönetilen Almanya yerel yönetimleri ile Avrupa Bir-liği'ne üyelik yolundaki, üniter bir devlet modelini temsil eden Türkiye yerel yönetimleri-nin, yapı ve işleyişi yönünden genel bir karşılaştırma yapılmasını amaçlamaktadır. Yapıla¬cak karşılaştırmadan evvel, Avrupa ülkeleri ve Türkiye açısından yüz yılları aşkın yerel yönetimler geleneğinden bahsedilmiş ve bu doğrultuda merkezi yönetim dışında ayrı birer kuruluş olan yerel yönetimlerin varlık nedenleri tartışılmıştır. Geçmişten bugüne siyasal, ekonomik ve toplumsal etkenlerle birlikte gelişen ve değişim gösteren yerel yönetimlerin sahip olması gereken temel ilkeler ifade edilmiştir. İki farklı devlet sistemini temsil eden Türkiye ve Almanya'da yerel yönetim yapılarının çeşitli yönleri açıklanmış ve elde edilen bilgiler ışığında Türk ve Alman yerel yönetimleri karşılaştırmalı bir analize tabi tutulmuştur. Local self-government (local authorities) are public corporation that was created in order to meet resulting from the coexistence, the local and collective needs of local people living on the borders of a specific geographic area. Local self-governments, that their organizational goals are to perform a more effective and efficient service delivery in public administration, are the units that constitute the basis of the point of providing local democracy. In this study, it aims to be a general in terms of comparison of the local self-government in Germany that is one of the most powerful in the European Union country's local government and managed according to the principle of federalism with local administration of Turkey that represents unitary state model in terms of the structure and functioning. Before comparison, have mentioned over the years local governments tradition of European countries and Turkey, and in this direction, were discussed reasons for the existence of local government, which is a separate organization outside the central government. From the past to today, the basic principles showing growing and changing along with political, economic and social factors of local government were expressed. Representing two different state systems in Turkey and Germany, various aspects of local government structures were explained and described various aspects of the structure of local governments and in the light of the information obtained, Turkish and German local authorities were subjected to a comparative analysis.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2938
Koleksiyonlarda Görünür:Kamu Yönetimi

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
433885.pdf2.11 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.