Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2744
Başlık: Trabzon alt bölgesinde şehirlerarası otobüs işletmeciliği ve özgü muhasebe işlemleri
Diğer Başlıklar: Intercity bus management on Trabzon sub region and specific accounting transactions
Yazarlar: Akkaya, Demet
Anahtar kelimeler: Trabzon Alt Bölgesi, Şehirlerarası Otobüs İşletmeciliği, Acente, Ekonomik Katkı, Muhasebe İşlemleri.;Trabzon Sub Region, Intercity Bus Management, Agency, Economic Contribution, Accounting Transactions.
Yayın Tarihi: Ara-2015
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü
Özet: Bu tez Çalışmasının amacı, Trabzon Alt Bölgesi'nde şehirlerarası otobüs işletmeciliği hakkında bilgi vererek bu Bölgede faaliyet gösteren şehirlerarası otobüs işletmeleri ve acenteler ile otobüs terminal müdürlükleri verilerine dayanarak, şehirlerarası otobüs işletmelerinin Trabzon Alt Bölgesi'ne ekonomik katkısını tespit etmek ve son olarak da şehirlerarası otobüs işletmelerine özgü muhasebe işlemleri hakkında bilgi vermektir.Bu amaç doğrultusunda tez çalışması üç bölümde ele alınmıştır. Birinci bölümde şehirlerarası otobüs işletmeciliği tanımından, Dünya ve Türkiye'deki tarihi gelişiminden, genel ve yapısal özelliklerinden, şehirlerarası otobüs işletmeciliği yapabilme şartları ve şehirlerarası otobüs işletmeciliğinin Türkiye ekonomisine katkısından söz edilmiştir. İkinci bölümde Trabzon Alt Bölgesi tanımlanarak, bu bölgeyi oluşturan Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerindeki şehirlerarası otobüs işletmeciliği hakkında bilgi verilerek, Trabzon Alt Bölgesi'nde şehirlerarası otobüs işletmeciliğinin ekonomik katkısından söz edilmiştir. Üçüncü bölümde ise şehirlerarası otobüs işletmeciliğinin muhasebe organizasyonundan, Türk vergi kanunları karşısındaki durumundan ve son olarak şehirlerarası otobüs işletmeciliğinin muhasebe işlemlerinin özelliklerinden bahsedilerek bu özellikler örnek olaylarla açıklanmıştır.Çalışmanın sonuç ve öneriler kısmında konunun genel bir değerlendirilmesi yapılarak konuya ilişkin bazı öneriler ortaya konulmuştur. The objective of this thesis is to specify economic contribution of intercity bus management on the Trabzon Sub Region and give information about the accounting transactions specific to intercity bus management basing on the intercity bus companies in that region, agency and bus terminal offices data by giving information about the intercity bus management in Trabzon Sub Region. Thesis has been addressed in three sections in parallel with this objective. In the first section, the definition of intercity bus management, historical development in the world and Turkey, general and structural features and conditions of intercity bus management and its contribution to Turkey's economy. In the second section, Trabzon Sub Region has been defined and economical contribution of intercity bus management in Trabzon Sub Region by giving information about the intercity bus management in the Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin and Gümüşhane that form this region. In the third section, accounting organization of intercity bus management, its status in the Turkish tax laws, and at last features of accounting transactions of intercity bus management have been referred and these features are explained with samples. In the conclusion and suggestion part of the study, some suggestions have been put forward by making overall evaluation.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2744
Koleksiyonlarda Görünür:İşletme

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
423155.pdf7.55 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.