Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1889
Başlık: Postmodern açıdan Mustafa Kutlu öykülerinde biçim ve biçem
Diğer Başlıklar: The form and style in th context of postmodern view of Mustafa Kutlu's stories
Yazarlar: Bağcı, Betül
Anahtar kelimeler: Mustafa Kutlu, öykü, postmodernizm, metinlerarası, üstkurmaca.;Mustafa Kutlu, story, postmodernism, intertextuality, metafiction.
Yayın Tarihi: 2014
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
Özet: Mustafa Kutlu 1980 sonrasında öykü kaleme alan bir yazardır. Çalışmanın amacı Kutlu'nun öykülerini postmodern açıdan biçim ve biçem bakımından inceleyip, öykülerinin postmodern olduğunu ortaya koymaktır. Çalışma eklektik yöntemle inşa edildi. Öykülerdeki yapı, tema ve anlatım özellikleri postmodern açıdan incelendi. Postmodernizmin ne olduğu ve bunun edebiyattaki yansıması anlatıldı. Ardından yapıya ait unsurların (olay örgüsü, zaman, mekân, bakış açısı ve anlatıcı, kişi kadrosu) geleneksel, modern ve postmodern anlatılarda ne şekilde kurgulandığı ve bunun öykülerdeki kurgusu incelendi. Bu yüzden eseri merkeze alan Yapısalcı yöntemin yanında eserin vücuda geldiği dönemin önemine dikkat eden Tarihsel Eleştiri'den de yararlanıldı. Kutlu öyküleri bireyin kendi oluş sürecini ele alır. Yazar modern bireyin yabancılaşma ve kıstırılmışlığına postmodernizmin geleneğe dönüş tavrı ile çıkış yolu gösterir. Bunu yaparken üstkurmaca, metinlerarasılık ve göstergelerarasılıktan yararlanır. Sanatçının çağın insanına unutulmuş olan değerleri ve kimliğini hatırlattığı öyküler postmodern anlatılar arasında yer alır. Mustafa Kutlu who is a writer that writing with postmodern technic after 1980. This study's aim is analyse the stories of Kutlu from the point of postmodern perspective to locate this stories in Turkish postmodern narratives. The study was prepared with method of eclectic. Because of the survey of the characteristics of the structure, the theme and the manner of telling, initially the meaning of postmodern and the place of postmodernism in traditions, modern narrations and postmodern narrations are to be discussed and then their existences in the Stories of Kutlu are to be shown. Therefore, historical criticism which pays attention to the period of the work is used along with the structural method that is the centre of the work. It was seen to reflect time of existence of the person's own of the story of Mustafa Kutlu. The Attitude of turn of the custom of Postmodernism is way of exit in alienation of modern person. It is depicted the context is a fiction with technical of the metafiction. Besides, there are a lot of intertextuality in the writer who edits to future again. The stories, remember to forgotten values and identity is postmodern.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1889
Koleksiyonlarda Görünür:Türk Dili ve Edebiyatı

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
363297.pdf1.36 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.