Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1561
Başlık: | Bazı anthemis (asteraceae) türlerinin uçucu yağ analizleri ve antimikrobiyal aktiviteleri |
Diğer Başlıklar: | Essential oil analysis and antimicrobial activities of some anthemis (asteraceae) species |
Yazarlar: | Albay, Mesut |
Yayın Tarihi: | 2008 |
Yayıncı: | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Anabilim Dalı |
Özet: | Bu çalışmada, Anthemis marschalliana Wild ssp. pectinata (Boiss) Grierson ve Anthemis cretica L ssp. argaea (Boiss & Bal) Grierson (Asteraceae) bitkilerinin uçucu yağlarının kimyasal bileşimleri ve antimikrobiyal aktiviteleri incelendi. Uçucu yağlar su buharı destilasyonu yöntemi ile bitkinin tüm kısımlarından elde edilerek GC-FID ve GC-MS yöntemi ile analiz edildi. Bitkilerden elde edilen toplam yağın sırasıyla %88.6 ve %89.6' sını içeren 42 ve 44 adet bileşiğin yapısı aydınlatıldı. Bitkilerdeki ana bileşenler, A. marschalliana ssp. pectinata' da spathulenol (%21.7), humulen epoksit II (%5.9), ß-pinen (%4.8), ?-bisabolol (%4.6) ve A. cretica ssp. argaea' da ß-pinen (%14.6), ?-pinen (%14.3), borneol (%10.6) ß-akorenol (%6.5) olarak belirlendi. Bitkilerden izole edilen uçucu yağların antimikrobiyal aktiviteleri de incelendi. A. Marschalliana ssp. pectinata bitkisine ait uçucu yağın Yersinia pseudotuberculosis ve Bacillus cereus, A. cretica ssp. Argaea bitkisine ait uçucu yağın ise Yersinia pseudotuberculosis, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus ve Candida tropicalis mikroorganizmalarına karşı ılımlı antimikrobiyal aktivite gösterdikleri belirlendi. In this work, chemical composition and antimicrobial activity of the essential oils of Anthemis marschalliana Wild ssp. pectinata (Boiss) Grierson and Anthemis cretica L ssp. argaea (Boiss & Bal) Grierson (Asteraceae) were investigated. The essential oils were obtained from the all parts of the plant by hydrodistillation and analyzed by GC-FID and GC-MS. Forty-two and forty-four components representing 88.6% and 89.6% of the total oils were characterized. The main components of these species were found to be spathulenol (21.7%), humulene epoxide II (5.9%), ß-pinene (4.8%), and ?-bisabolol (4.6%) from A. marschalliana ssp. pectinata and ß-pinene (14.6%), ?-pinene (14.3%), borneol (10.6%), and ß-acorenol (6.5%) from A. cretica ssp. argaea, respectively. The antimicrobial activities of the isolated essential oils of the plants were also investigated. Mild antimicrobial activities were observed for the essential oil of A. marschalliana ssp. pectinata against Yersinia pseudotuberculosis and Bacillus cereus and for A. cretica ssp. argaea against Yersinia pseudotuberculosis, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus and Candida tropicalis. |
URI: | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1561 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Kimya |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
179953.pdf | 1.59 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.