Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/897
Başlık: | Α-amanitin ile oluşturulmuş karaciğer hasarında arı ürünlerinin rolü |
Diğer Başlıklar: | The role of bee poducts in α-amanitin induced hepatic damage |
Yazarlar: | Doruk, Onur |
Anahtar kelimeler: | Bal, Polen, α-Amanitin, Silibinin ve Antioksidan;Honey, Pollen, α-Amanitin, Silibinin ve Antioxidant |
Yayın Tarihi: | 2014 |
Yayıncı: | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü |
Özet: | Bu çalışmada, sıçanlarda α-amanitin nedenli karaciğer hasarına karşı bal ve polenin koruyucu rolü incelendi. 35 adet dişi Sprague Dawley sıçan kullanıldı. Kontrol grubu, amanitin grubu (üç gün boyunca 0,2 ml/kg.gün), polen grubu (800 mg/kg.gün), bal grubu (800 mg/kg.gün) ve silibinin grubu (25 mg/kg.gün) olarak sıçanlar 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubunun dışında amanitine maruz kalan tüm grup ve apiterapik ürünleri, sekiz gün boyunca gavaj yoluyla uygulandı. Karaciğer hasarı oluşumu serum alanin transaminaz (ALT), aspartat transaminaz (AST) enzimlerinin aktivitelerini ölçülmesiyle izlendi. Buna ek olarak, histopatolojik muayeneler, malondialdehit (MDA) ve katalaz (CAT) enzim aktiviteleri de ölçüldü. Arı ürünlerinin antioksidan kapasiteleri toplam fenolik içerik ve Fe(III) indirgenme gücü metodu ile ölçüldü. Arı ürünlerinin antioksidan aktivitelerinin fenolik bileşik içerikleri ile değişkenlik gösterdiği belirlendi. Bu iki arı ürününün antioksidan kapasitelerinin farklı olmasına rağmen α-amanitinin oluşturduğu hasarı önlemede hemen hemen benzer koruyucu roller gösterdi. Sonuç olarak, çalışılan bal arısı ürünlerinin toksik ajanlara karşı karaciğeri koruduğu bulundu. In this study, the role of hepatoprotective effects of some bee- products which were honey, pollen, against α-amanitine induced hepatic damages in rats were investigated. A total of 35 female Sprague Dawley rats were used. The rats were divided 5 groups: control group, amanitin-treated group (0,2 mL/kg.day for three days), pollen group (800 mg/kg.day), honey group (800 mg/kg.day), and silibinin (25 mg/kg.day) group. Except of the control group all group exposed to amanitin, and the apitherapic samples were applied by gavage for eight days. The liver damage formation was followed by measuring the activities of serum alanine transaminase (ALT), aspartate transaminase (AST) enzymes. In addition, histopathological examinations, malondialdehyde (MDA) and catalase (CAT) enzyme activities were also performed. Antioxidant capacities of the bee products were measured by total phenolic contents and ferric reducing antioxidant power (FRAP). The antioxidant activities of the bee products were shown to vary with their phenolic compound contents and could be ordered largest to smallest honey and pollen. When these two bee products were analyzed for their roles in prevention of liver damage, despite to their different levels of antioxidant capacities, almost similar protective roles in preventing the damage formed by α-amanitin were found. The similar protective role against liver damage may be source of the bee products bioavaibility of the rats. As a result, all the honey bee products were found to protect the liver against toxic agents. |
URI: | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/897 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Kimya |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
Tam Metin.pdf | 1.18 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.