Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/887
Başlık: | Bazı gıda boyar maddelerinin analizi için yeni bir ters faz yüksek performanslı sıvı kromotografisi (RP-HPLC) medotu geliştirme |
Diğer Başlıklar: | Developing a new reversed phase high performance liquid chromotography (RP-HPLC) for determination of some of food colarants substances |
Yazarlar: | Başkan, Davut |
Anahtar kelimeler: | Gıda Boyaları, RP-HPLC-UV;Food colorants, RP-HPLC-UV |
Yayın Tarihi: | 2015 |
Yayıncı: | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü |
Özet: | Bu çalışmada, Tartazin (E 102), Kinolin Sarısı (E 104), Sunset Sarısı (E 110) ve Allura Kırmızısı (E 129)'un bulunduğu dört sentetik gıda boyasının aynı anda analizi için UV detektör ile donatılmış yeni bir ters faz yüksek performanslı sıvı kromotografi (RP-HPLC-UV) metodu geliştirildi. Geliştirilen metot farklı gıda örneklerine uygulandı. Bu çalışma süresi içinde tüm gıda örnekleri yerel marketlerden sağlandı ve 10 farklı gıda örneği analiz edildi. Çalışmada Zorbax EclipseR XDB-C8 Analytical (4,6-150 mm, 5 mikron, Agilent) kolon kullanıldı. Mobil faz A, B, C olarak sırasıyla %1'lik pH'ı 7,5'e ayarlanmış amonyum asetat çözeltisi, asetonitril ve metanol kullanıldı. Optimize edilen gradiyent elüsyon kullanılarak tüm bileşenler için 16 dk. içinde başarılı bir ayrım elde edildi. Geliştirilen metot kalibrasyon eğrisi, kesinlik, tespit sınırı (LOD) ve tayin sınırı (LOQ) tespiti ile validasyonu yapıldı. Metot, istatistik student-t testi kullanılarak başka bir metot ile karşılaştırıldı. Ayrıca gıda örneklerindeki boya miktarları Türkiye'nin Ulusal Standartlarıyla karşılaştırıldı. In this study, a new reversed phase high-performance liquid chromatography (RP-HPLC-UV) method coupled with UV dedector was developed for simultaneous determination of four synthetic food colarants, including Tartrazine (E 102), Qiunolin Yellow (E 104), Sunset Yellow (E 110) and Allura Red (E 129). Developed method was applied for the analysis of different food samples. All food samples used during this study have been obtained from local markets and totally 10 differents food sampels have been analysed. The study, Zorbax EclipseR XDB-C8 Analytical (4,6-150 mm, 5 micron, Agilent) as column, and 1% (m/v) ammonium acetate buffer solution at pH 7,50, acetonitrile and methanol as mobile phase A, B, C, respectively was used. A good separation was obtained for all compounds using an optimized gradient elution within 16 minute and developed method was validated by determining the calibration curve, precision, limit of quantification and detection (LODs and LOQs). The method was compared with an another method, using istatistical students-t test. Also, the amounts of colourant in food samples were compared with National Standarts of Turkey. |
URI: | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/887 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Kimya |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
Tam Metin.pdf | 4.14 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.