Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/6178
Başlık: Kamusal alanlarda sürdürülebilirlik kavramı: Trabzon kent meydanı örneği
Diğer Başlıklar: Sustainability concept in public spaces: The case of Trabzon urban square
Yazarlar: SadeQ, Mohammad Seddiq
Anahtar kelimeler: Sürdürülebilirlik Kavramı, Kentsel Alan, Kamusal Alan, Kentse Meydan, Trabzon, Trabzon Kent Meydanı;Sustainability Concept, Urban Space, Public Space, Urban Square, Trabzon, Trabzon Urban Square.
Yayın Tarihi: Haz-2019
Özet: Teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel dinamiklerin hızla değişmesi, kentsel alanları etkilemektedir. Bu değişen dinamiklere paralel olarak, insanların kentsel alandan beklentileri de değişiyor. Sadece fiziksel olarak ele alınan kentsel alan, beklentileri karşılamanın ötesinde tüketici odaklı olmaya başlamıştır. Bunun sonucunda toplumu ve ihtiyaçlarını dikkate almayan kimlikleri ve niteliği olmayan anlamsız mekânlar ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda son dönemlerde araştırma konusu olarak, sürdürülebilirlik, yaşam kalitesi, nitelikli kentsel alanlar ve kentlerin sürdürülebilirliği gündeme gelmektedir. Bu tez çalışmasında, 21. yüzyılın önemli yaklaşımlarından biri olan kentsel sürdürülebilirlik bağlamında kamusal alan olarak Trabzon Kent Meydanı'nın değerlendirmesini yapmak, literatür araştırması ve alan çalışmasından çıkarımlarda bulunarak, kamusal alanların özellikle kentsel meydanların, planlama ve tasarımı için sürdürebilirlik bağlamında bir tasarım ve değerlendirme çerçevesi oluşturmaktır. Sürdürülebilirlik kavramının geniş, kapsamlı ve çok disiplinli olduğundan; konu daraltılarak kamusal alan ve kentsel meydan sürdürülebilirliğinin açıklığa kavuşturulmasının ardından; Trabzon kentinin en işlevsel, ticari, idari, hizmet ve finans sektörlerin yoğunlaştığı, merkezi iş alanında (MİA) yer alan Meydan'ın sürdürülebilirliği tartışılmaktadır.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/6178
Koleksiyonlarda Görünür:Şehir ve Bölge Planlama

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
561965.pdf9.12 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.