Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/6018
Başlık: Sandıras dağlık kütlesi orman yetişme ortamı birimlerinin ayrılması ve haritalandırılması üzerine araştırmalar
Diğer Başlıklar: Research on parting and mapping of forest site units of Sandıras mountain mass
Yazarlar: Malkoçoğlu, Salih
Anahtar kelimeler: Sandıras dağı, Yetişme ortamı, Ekolojik sınıflandırma, Kızılçam, Karaçam, CBS, Yaprak alan indeksi, Gösterge bitki, SNAP, Sentinel.;Sandıras mountain, Forest site, Ecological classification, Turkish red pine, Anatolian black pine, GBS, Leaf area index, İndicator plant, SNAP, Sentinel.
Yayın Tarihi: Mar-2022
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu çalışmada Sandıras dağlık kütlesi yetişme ortamı birimlerinin ayrılması ve haritalanması için esas alınacak ölçütlerin neler olduğu araştırılmıştır. Araştırma alanında, sistematik örnekleme yöntemine göre araziye aktarılan 144 adet örnek alan da konum, toprak ve iklim özellikleri belirlenmiştir. Arazide ve laboratuvarda belirlenen özelliklere göre; yeryüzü şekli, yükselti, bakı, eğim gibi yerel mevki özellikleri ile fizyolojik toprak derinliği, toprak taşlılığı, toprak türü ve toprakların faydalanılabilir su kapasitesi gibi toprak özelliklerine göre örnek alanlar sınıflandırılarak orman yetişme ortamı (OYO) birimleri belirlenmiştir. OYO birimlerinin ayrımında, toprakların su ve hava ekonomilerine bağlı sınıflandırma yöntemi uygulanmıştır. Sınıflandırmanın kontrolü ise belirlenen OYO birimi özelliklerine uygun gösterge türler ve yine bu birimlerde yayılış gösteren asli ağaç türlerinin yaprak alan indeks (YAİ) değerleri ile sağlanmıştır. Çalışma sonucunda, Çok Kuru (ÇK), Kuru (K), Tazece (TZC), Taze (TZ) şeklinde 4 OYO birim grubu ve farklı anakayalar üzerinde 18 adet ekolojik toprak serisi (ETS) belirlenmiştir. Bununla birlikte, OYO birimlerinin kontrolü için gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, tespiti yapılabilen gösterge bitkilerin OYO birimlerinin özelliklerini yansıttıkları ve YAİ'inin OYO birimlerinin su-hava ekonomilerinden önemli derecede etkilediğini göstermiştir. Elde edilen bu sonuç, orman ekosistemlerinde OYO birimlerinin ayrımında YAİ'nin iyi bir ölçüt ve gösterge olabileceğini göstermiştir.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/6018
Koleksiyonlarda Görünür:Orman Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
722786.pdf14.2 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.