Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5833
Başlık: Farklı kapalılıktaki kızılçam ve karaçam meşçerelerinde hava hallerine bağlı olarak ölü yanıcı madde neminin tahmini
Diğer Başlıklar: Estimation of moisture content of the dead fuels depend on meteorological paramaters in different closure calabrian pine and anatolian black pine stands
Yazarlar: Göltaş, Merih
Anahtar kelimeler: Orman yangını, yanıcı madde nemi, ölü yanıcı madde nem modeli.;Forest fires, fuel moisture content, dead fuel moisture content model.
Yayın Tarihi: Haz-2016
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Orman yangınları çoğunlukla orman zemininde bulunan ölü yanıcı madde tabakasında başlar ve gelişir. Yangının başlaması, gelişmesi ve davranışı büyük oranda yanıcı madde tabakası nem içeriğine bağlıdır. Ancak yanıcı madde nemini ölçmek zahmetli, zaman alıcı ve masraflıdır. Bu yüzden farklı meşçere kuruluşları ve hava hallerine göre yanıcı madde nem değerleri istatistiki modeller ile tahmin edilmektedir. Bu çalışmada hava hallerine bağlı olarak farklı kapalılıktaki Kızılçam (Pinus brutia Ten.) ve Karaçam (Pinus nigra J.F. Arnold) meşçerelerinde ince yanıcı madde ve humus nem ölçümleri yapılarak, yanıcı madde nem modelleri geliştirilmiştir. Geliştirilen modeller ince yanıcı maddedeki nem değişiminin %84'lük ve humustaki nem değişiminin %88'lik kısmını açıklamıştır. Yağış sonrası ince yanıcı maddedeki nem değişiminin %86'lık ve humustaki nem değişiminin ise %96'lık kısmını açıklamıştır. Yanıcı madde nemi modelleri ile farklı hava koşullarındaki ince yanıcı madde ve humus neminin tahmin edilmesi yangın tehlike oranları, kontrollü yangınların planlanması, yangın potansiyeli ve davranışının tahmin edilmesi gibi tüm yangın amenajman uygulamaları için kullanışlı olacaktır.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5833
Koleksiyonlarda Görünür:Orman Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
434973.pdf6.73 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.