Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5772
Başlık: Kızılcasu Planlama Birimi'nin ETÇAP planlama yaklaşımıyla planlanması
Diğer Başlıklar: The application of ecosystem based multiple use forest management approach in Kizilcasu Planning Unit
Yazarlar: Değermenci, Ahmet Salih
Anahtar kelimeler: Orman Amenajmanı, ETÇAP, ETÇAPKlasik, Modelleme, ETÇAPSimülasyon, ETÇAPOptimizasyon;Forest Management, ETÇAP, ETÇAPClassic Planning model, ETÇAPSimilation model, ETÇAPOptimization model.
Yayın Tarihi: Kas-2010
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Ormanların ekosistem tabanlı çok amaçlı planlanması (ETÇAP) yaklaşımına uygun amenajman planların hazırlanması aşamasında, ülkemiz ormancılığında henüz kullanılmayan fakat gelecekte çok önemli bir yer tutacak olan yöneylem araştırması tekniklerine dayalı modelleme yaklaşımı ile bu çalışma hazırlanmıştır. Çalışma alanı olarak Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, Cide Orman İşletme Müdürlüğü, Kızılcasu İşletme Şefliği belirlenmiş ve envanter çalışmaları TOVAG 108 O 127 nolu TÜBİTAK projesi kapsamında 48. Orman Amenajman Başmühendisliği tarafından yapılmıştır. Bu planlama biriminde öncelikle günümüzde henüz uygulanmakta olan ETÇAP kapsamında hazırlanan planlama yazılımı olan ETÇAPKlasik planlama yazılımı kullanılarak alanın amenajman planı hazırlanmıştır. Belirlenen işletme amaçlarına ulaşmak üzere üretim planı; son hasılat, ara hasılat ve ağaçlandırma alt planı olarak hazırlanmıştır. ETÇAPKlasik yazılımı ile plan hazırlandıktan sonra aynı alanın planı simülasyon ve optimizasyon tekniklerine dayalı geliştirilen ETÇAPSimülasyon ve ETÇAPOptimizasyon yazılımları ile yapılmıştır. Kullanıcı tarafından belirlenen hedef ve kısıtlayıcılar planlama yazılımlarına girilerek farklı planlama stratejileri geliştirilmiştir. Bu stratejilere göre alanın amenajman planı yapılmış ve sonuçta amaca en uygun plan sonuçları üretilmeye çalışılmıştır. Bu iki planlama yaklaşımından elde edilen sonuçlar ilk planlama periyodu için ayıklanmış ve ETÇAPKlasik sonucu ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca, planlama biriminin uzun vadeli stratejik plan sonuçları ETÇAPSimülasyon ve ETÇAPOptimizasyon modeli ile kestirilmiş ve karşılaştırılmıştır.Sonuç olarak; ülkemiz için gelecekte çok önemli bir rol oynayacak olan modellemeye dayalı planlamaların hazırlanmasıyla birlikte, farklı işletme amaçları ve silvikültürel müdahale rejimlerine bağlı olarak, farklı plan alternatifleri üretilebilecek ve uygulamaya henüz aktarılmadan orman yapı ve kuruluşu ile işletme amaçları/müdahaleler arasındaki sebep ? sonuç ilişkileri ortaya konulabilecektir. Böylece, ormanın zamana bağlı değişimi (orman dinamiği) kavranacak ve sonuçta karar vericilerin daha isabetli kararlar alması için gerekli ortam oluşturulabilecektir.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5772
Koleksiyonlarda Görünür:Orman Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
276737.pdf5.8 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.