Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5770
Başlık: Amasya Orman Bölge Müdürlüğü sarıçam (Pinus sylvestris L.) meşcerelerinin biyokütle tablolarının düzenlenmesi (Kunduz örneği)
Diğer Başlıklar: Costruction of biomass tables of scotchpine (Pinus sylvestris L.) in Amasya Forest Regional headquarter (A case study of Kunduz planing unit)
Yazarlar: Ülker, Cemile
Anahtar kelimeler: Sarıçam, biyokütle, ağırlık tablosu;Scotch pine, biomass, weight table.
Yayın Tarihi: Haz-2010
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu çalışmanın amacı; Amasya Orman Bölge Müdürlüğü, içerisindeki Sarıçam mesçerelerinin tek ağaç biyokütle miktarlarının tahmin edilebilmesidir. Yaş ve kuru biyokütle tablolarının düzenlenebilmesi için Amasya Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinden 32 adet örnek alan alınmış, 50 örnek ağaç seçilmiş ve bu deneme ağaçlarının verilerinden yararlanılmıştır. Örnek ağaçların seçiminde; ağaçların değişik çap ve boy kademesinde, canlı, tepesi sağlam, tek gövdeli ve sağlıklı olmasına özen gösterilmiştir.Örnek ağaçlar yerden 30 cm yükseklikten kesilmiş, gövde dipten tepeye doğru 1.3m 3.3m şeklinde 2 m' lik seksiyonlar halinde çapları ölçülmüş, Her gövde kesitinin ortasından 5 cm kalınlığında örnek kesit alınmıştır. Ağaç kesitlerinin, canlı ve kuru dalların ağırlıkları ayrı ayrı belirlenmiştir. Dalcık ve yaprakların yaş ağırlığı birlikte saptanmıştır. Gövdenin örnek kesitleri, canlı dalların örnekleri, dalcık ve yaprakların örnekleri alınmıştır. Bütün örnekler daha sonraki ölçümler için laboratuara götürülmüştür. Biyokütle tablolarının düzenlenmesi için dokuz adet denklem denemiş, en uygun denklemin belirlenmesi için R2, Syx ölçütleri kullanılmıştır. En uygun modellerin belirlenmesinden sonra kontrol verileri ile genel bazda uygulanabilirlikleri test edilerek 0.05 önem düzeyinde, bu modellerin kullanılabileceğine karar verilmiştir. Tek girişli gövde ve tüm ağacın yaş ve kuru biyokütle tabloları denklemine göre, dal ve ibre yaş ve kuru ağırlık tabloları denklemine göre, kabuk denklemine göre düzenlenmiştir. Belirlenen denklemler kullanılarak örnek alanlardaki toprak üstü biyokütle miktarı saptanmıştır. Tek ağaçta bir gövde biyokütlesinin 11.48-1581.92 kg, dal biyokütlesinin 2.34-347.53 kg, ibre biyokütlesinin 2.81-197.08 kg, tüm ağacın biyokütlesinin ise 12.66-1788.05 kg arasında değiştiği belirlenmiştir. Hektardaki gövde biyokütlesi 42-267 ton, dal biyokütlesi 4-175 ton, ibre biyokütlesi 4.4-65 ton, tüm ağacın biyokütlesinin ise 51-287 ton arasında değiştiği belirlenmiştir.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5770
Koleksiyonlarda Görünür:Orman Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
270663.pdf3.28 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.