Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5662
Başlık: | Doğu karadeniz bölgesinde yetişen doğal ve kültür maviyemiş meyve ve yapraklarının fenolik bileşik, şeker, antioksidan tayini ve maviyemiş meyve suyunun besinsel değeri |
Diğer Başlıklar: | Phenolic component, sugar, anti-oxidant specification of natural and culture blueberries and its leaves growing in eastern black sea region and nutritional value of blueberry juice |
Yazarlar: | Okan, Onur Tolga |
Anahtar kelimeler: | Maviyemişler, Vaccinium, Fenolik Bileşenler, Antioksidan, Şeker Analizi.;Blueberry, Vaccinium, Phenological Components, Antioxidant, Sugar Analysis. |
Yayın Tarihi: | Nis-2016 |
Yayıncı: | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü |
Özet: | Bu çalışmada; Doğu Karadeniz bölgesinde doğal olarak yetişen Vaccinium arctostaphylos L. (Çay üzümü, Ayı üzümü, Trabzon çayı, Likapa) ve Vaccinium myrtillus L (Çoban üzümü, Çalı çileği, Yayla likapası) türleri ile yoğun olarak ticari yetiştiriciliği yapılan Vaccinium corymbosum çeşitlerine ait meyve ve yapraklarının farklı yıl (2011-2012) ve bölgelerdeki fenolik bileşenleri ve bu çeşitlerden üretilen meyve sularının besinsel değerleri incelenmiştir. Yapılan çalışmada tüm yaprak örneklerine toplam polifenol (TPC) ve toplam flavonoid miktarları (TFC), tüm meyve örneklerine ise bu iki analize ek olarak toplam antosiyanin (TAC) ve toplam proantosiyanin miktarları (PAC) analizi yapılmıştır. Bu analizlerin sonucunda hem yaprak hem de meyve örneklerinde genel olarak en yüksek miktarlara doğal türler içerisinde bulunan V. arctostaphylos ve V. myrtillus türlerinde tespit edilmiştir. Antioksidan aktivitenin ölçümünde meyvelerde üç farklı (DPPH, FRAP ve β-Karoten), yapraklar da ise iki farklı (DPPH ve FRAP) test metodu kullanılmıştır. Hem meyvelerde, hem de yapraklarda en yüksek antioksidan kapasite yine doğal türlerde tespit edilmiştir. Meyvelere HPLC-RID yardımıyıla yapılan şeker analizleri ile hem meyve hem de yapraklarda HPLC-DAD yardımıyla fenolik bileşen analizleri yapılmıştır. Tüm meyvelerde früktoz ve glukoz tespit edilmiştir. Ayrıca tüm meyve ve yapraklarda en baskın bileşen klorojenik asit olarak bulunmuştur. |
URI: | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5662 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Orman Endüstri Mühendisliği |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
430370.pdf | 10.59 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.