Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5614
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core AlanıDeğerDil
dc.contributor.authorUlusoy, Burak-
dc.date.accessioned2022-11-22T13:40:53Z-
dc.date.available2022-11-22T13:40:53Z-
dc.date.issued2020-03-
dc.identifier.urihttp://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5614-
dc.description.abstractBu çalışmada, Karadeniz Bölgesi ormanlarında doğal olarak yetişen likapa (Vaccinium arctostaphylos L.) meyve ve yapraklarından, raf ömrünü uzatacak ve katma değer sağlayacak, süzen poşet çayı üretimi için gerekli parametreler belirlenmiştir. Vaccinium arctostaphylos L. meyve ve yaprakları 40 ̊C, 50 ̊C ve 60 ̊C'de 1 m/s kurutma hızında ve %20 bağıl nem şartlarında kurutulmuştur. Yapraklar 60 ile 90 dakika, meyveler ise 4,5 ile 9 saat aralığında kuruyarak rutubetleri %10'un altına inmiştir. Kurutulan örneklerde suda çözünen kuru madde miktarı ve kül miktarı belirlenmiştir. Kurutulmuş likapa meyve, yaprak, meyve + yaprak karışımından (0,5g meyve + 0,5g yaprak) 1'er g numune alınarak süzen çay poşetleri hazırlanmıştır. Her bir çay poşeti örneği 50 ̊C, 80 ̊C ve 100 ̊C sıcaklıktaki 100 mL suda 1 ve 3 dakikada demlenmiş ve 54 adet çay demi numunesi elde edilmiştir. Numuneler üzerinde ºBriks, pH, DPPH antioksidan aktivite, toplam fenolik, toplam flavonoid, kondanse tanen ve iyon kromatografisi yapılmıştır. Meyve çayı, yaprak çayı, meyve+yaprak çayı üretimi için en uygun kurutma ve demleme sıcaklığı ile demleme süresi; meyve çayı için 50 ̊C, 100 ̊C, 3 dk., yaprak çayı için 60 ̊C, 100 ̊C, 3 dk. Ve meyve + yaprak çayı için ise 40 ̊C, 100 ̊C, 3 dk. bulunmuştur. Yukarıda verilen en uygun üretim şartlarında meyve çayı, yaprak çayı ve meyve+yaprak çayı deminde bulunan ana bilşenler sırasıyla; toplam fenolikler (239 mg GAE/L, 451 Mg GAE/L, 430Mg GAE/L ), toplam flavonoidler (1030 mg QE/L, 3446 mg QE/L, 2657mg QE/L) toplam kondanse tanen (52 mg/L, 23 mg/L, 28 mg/L), antioksidan DPPH süpürme aktivitesi(%64, 52, %50, 94, % 68, 67) ve ºBriks değerleri (%0,2, %0,2, %0,3) şeklindedir.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherKaradeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectLikapa, Vaccinium arctostaphylos L., Süzen Poşet Çay, Fenolik Bileşenlertr_TR
dc.subjectLikapa, Vaccinium arctostaphylos L., Strained Bag Tea, Phenolic Componentstr_TR
dc.titleDoğu karadeniz bölgesinde doğal olarak yetişen likapa (Vaccinium arctostaphylos L.) meyve ve yapraklarından süzen poşet çay üretimitr_TR
dc.title.alternativeTea making from the fruit and leaves of the species of likapa (Vaccinium arctostaphylos L.), which grows naturally in the eastern black sea regiontr_TR
dc.typeThesistr_TR
Koleksiyonlarda Görünür:Orman Endüstri Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
632593.pdf1.11 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.