Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5608
Başlık: Anadolu kestanesi (Castanea sativa Mill.) odununda yıkanma işleminin bazı fiziksel, kimyasal, mekanik ve dayanım özelliklerine etkisi
Diğer Başlıklar: The effects of leaching chestnut (Castanea sativa Mill.) wood on some physical, chemical, mechanical and strength properties
Yazarlar: Kerimoğlu, Ömer
Anahtar kelimeler: Daralma-Genişleme, Kestane, Kimyasal analiz, Liflere paralel basınç direnci, Yıkanma;Swelling-Shrinkage, Cestanea sativia, Chemical analysis, Compressive strength parallel to the grain, Leaching
Yayın Tarihi: Haz-2019
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu çalışmada Anadolu Kestanesi (Castane sativa Mill.) odununda yıkanma sonrası fiziksel, kimyasal, mekanik ve dayanım özelliklerinde oluşabilecek değişimler araştırılmıştır. Araştırma bölgesi olarak seçilen Artvin/ Borçka ve Ordu/Perşembe yöresinden 4 er adet taze ve hiç yıkanmamış, 3 er adet doğal şartlarda 2 yıl yıkanmış kereste alınmış, toplamda 14 farklı ağaç örneği üzerinde çalışılmıştır. Yapılan deney ve çalışmalar sonucunda yıkanma işleminin kestane odununda ağırlığı azalttığı, ancak tam kuru yoğunluk bakımından anlamlı bir değişiklik oluşturmadığı görülmüştür. Yıkanma işlemi su alma oranı ile genişleme miktarını artırmaktadır. Su alma oranı yönünden Perşembe odunu, genişleme miktarı yönünden ise Borçka odunu daha fazla etkilenmektedir. Bu durum Borçka odununun yıkanma sonrası daha fazla çalışması anlamı taşımaktadır. Laboratuvarda yıkanma odunun liflere paralel basınç direncini düşürürken, doğal yıkanma süreci artırmaktadır. Doğal yıkanma süreci renkte kararmaya, laboratuvarda yıkanma işlemi ise beyazlanmaya yol açmıştır. Yıkanma işlemi yüzey pürüzlülüğünü oldukça iyileştirmektedir. Bu iyileşme Borçka odunu için Perşembe odununa kıyasla iki kat olmaktadır. Yıkanma işlemi odun bileşiklerinden toplam polifenoller ve toplam flavonoid miktarı ile antioksidan aktivite gücünü yarı yarıya, kondanse tanen miktarını ise %95 oranında azaltmıştır. Laboratuvarda yıkanma odunun mantar çürüklük dayanımını düşürmekte, doğal yıkanma ise önemli bir değişiklik oluşturmamaktadır.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5608
Koleksiyonlarda Görünür:Orman Endüstri Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
558836.pdf4.49 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.