Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5607
Başlık: Doğu ladini ve sarıçam türlerinde karantina amaçlı ısıl işlemin etkilerinin belirlenmesi
Diğer Başlıklar: Determining the effects of heat treatment for quarantine in eastern spruce and scots pine species
Yazarlar: Şahin Özdemir, Esra
Anahtar kelimeler: Karantina amaçlı ısıl işlem, ahşap palet, ISPM-15.;Quarantine heat treatment, wooden pallet, ISPM-15.
Yayın Tarihi: Haz-2019
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu çalışmada; ISPM 15 standardına uygun olarak endüstriyel şartlarda yapılan ısıl işlem sonrasında Ladin (yaş), Ladin (kuru) ve Sarıçam odununda meydana gelen anatomik, fiziksel, mekanik, teknolojik, kimyasal ve dayanım özelliklerindeki değişimler araştırılmıştır. Bu araştırma, ISPM-15 standardına uygun olarak yapılan karantina amaçlı ısıl işlem görmüş ahşap paketleme ürünleri ile ticaret yapan firmaların karşılaştıkları sorunların çözümüne ışık tutacak nitelikte çalışmalar içermektedir. Bu amaçla örneklere endüstriyel şartlarda 56°C sıcaklıkta, 30 dakika süreyle ısıl işlemi uygulanmıştır. Isıl işlemin parlaklık, elastikiyet modülü, liflere paralel basınç direnci, küflenme, genişleme ve anatomik özellikleri etkilediği belirlenmiştir. Sarıçam kontrol örneklerinde ısıl işlem öncesi parlaklık değeri ortalama 41,1 iken test örneklerinde 39,8 olmuştur. Ladin (K) kontrol örneklerinde elastikiyet modülü 848,8 kp/cm2 iken test örneklerinde 654,9 kp/cm2 olarak belirlenmiştir. Ladin (Y) kontrol örneklerinde liflere paralel basınç direnci 455,8 kp/cm2 olurken test örneklerinde 401,7 kp/cm2’dir. Örneklere ATR-FTIR analizi yapılmıştır ve ısıl işlemin odunun kimyasal yapısını etkilediği görülmüştür.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5607
Koleksiyonlarda Görünür:Orman Endüstri Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
562677.pdf6.29 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.