Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5514
Başlık: Döner sermayeli orman ürünleri sanayii işletmelerinde maliyetin hesaplanması (Milli Eğitim Bakanlığı örneği)
Diğer Başlıklar: Calculating costs in forest products industry with revolving fund
Yazarlar: Bayraktar, Dursun Kemal
Anahtar kelimeler: Döner Sermaye İşletmeleri, Değişir Sermaye, Sipariş Maliyeti, Sermaye İhtiyacı, Verimlilik, Spesifikasyon.;Establishments with revolving funds, Sliding capital, Order cost, Liquidity, Productivity, Specification.
Yayın Tarihi: 2002
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Günümüzdeki döner sermayeli işletmelerde isabetli kararlara ulaşmada yöntem faktörlerinin de hesaba katılması gerektiği kabul edilmektedir. Bununla beraber, özellikle değişir sermaye alanında verilecek önemli kararlar ve bu tür kararların verilmesinde matematiksel tekniklerden yararlanmak bugün ve ilerisi için kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu çalışmada sipariş maliyeti yöntemi kullanılarak ürün maliyeti hesaplamada gerçek rakamlar kullanılmıştır. Maliyet unsurlarını mamul bazında tespit ederek kolaylaştırılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, Orman Ürünleri Sanayii, Genel v& Maliyet Muhasebesi, İşletme döner sermayesinin tanımı yapılarak, Milli Eğitim Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri için uygulama ve mevzuat açısından gerekli bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, sipariş maliyet yöntemi kayıt ve yorumlanması sayısal örnekleri, sipariş miktarı tüketici ilişkisi yer almıştır. Çalışmanın üçüncü bölümü, döner sermaye ile piyasa fiyatlı maliyet analizine ayrılmıştır. Bu bölümde döner sermaye seviyesinin hangi faktörlerle değiştiği ve bu değişmelerin ne miktarlarda olacağı açıklanmıştır. Ayrıca yöntemin esasıyla belirtilen tekniklerin ışığı altında Trabzon Anadolu Teknik, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Döner Sermaye İşletmesinin belli bir dönemde üretilen belli bir mamul ve mamul grubunun maliyetleriyle piyasa fiyatlı maliyetler ayrı olarak hesaplanmıştır. Sonuç kısmında işletmenin sermaye ihtiyacı ve verimlilik amaçlarına uygun maliyet unsurlarının işlere ve mamul partilerine göre toplanmasına ve dağıtılmasına ağırlık vererek her işin ayrı bir üretim spesifikasyonunu temsil etmesini sağlayabileceği düşünülmektedir.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5514
Koleksiyonlarda Görünür:Orman Endüstri Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
127453.pdf5.34 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.