Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5297
Başlık: Mimarlıkta atmosfer kavramının değerlendirilmesi: Zumthor mimarlığı
Diğer Başlıklar: Evaluation of atmosphere concept in architecture: Zumthor architecture
Yazarlar: Yetim, Evşen
Anahtar kelimeler: Zumthor, Atmosferler, Bruder Klaus Şapeli, Gerçeğin Büyüsü, Duyusal Mekân, Mimari Deneyim.;Zumthor, Atmospheres, Bruder Klaus Chapel, Magic of the Real, Emotional Space, Architectural Experience.
Yayın Tarihi: Oca-2018
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Peter Zumthor'un "Gerçeğin büyüsü nedir?" sorusuna cevap olarak verdiği "Atmosferler" (9+3 ilke), Zumthor mimarlığının temelini oluşturmaktadır. Bu çalışmada; Zumthor'un "Atmosferler" kitabı, içerisinde yer alan on iki ilke ile birlikte derinlemesine incelenmiştir. Zumthor'un düşünsel, düşsel, duyusal ve sahici mimarlık inşa etme süreci; ilk olarak ilgi duyduğu Heidegger düşüncesi üzerinden anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede, Heidegger'in mimarlık ile ilişkili felsefi metinleri incelenmiştir. Bu doğrultuda, atmosfer kavramının ne olduğu, mimari bir mekânın örgütlenmesinde ve deneyimlenmesinde bu kavramın ne ifade ettiği araştırılmıştır. Zumthor'un; mekân içindeki deneyimi planlaması ve atmosferleri tasarlaması yoluyla "Atmosferler" olarak ortaya koyduğu metodolojiyi örneklemek için Bruder Klaus Şapeli seçilmiştir. Arkaik bir yöntemin metafor olarak kullanılmasıyla tasarlanan mabedin, Zumthor'un "Atmosferler"i üzerinden detaylı bir okuması gerçekleştirilmiştir. Mabedin oldukça basit gibi görünen dış kütlesinin altındaki mistik şeylerin "Atmosferler" aracılığıyla kendi imkanlarını ortaya çıkarmalarının izleri sürülmüştür.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5297
Koleksiyonlarda Görünür:Mimarlık

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
492442.pdf4.29 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.