Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5204
Başlık: Hi-tech mimarlık üzerine bir araştırma
Diğer Başlıklar: A research about the "Hi-tech" architecture
Yazarlar: Vural, Serbülent
Anahtar kelimeler: Hi-Tech Mimarlık, Yüksek Teknolojik Mimarlık, Geç Modern Mimarlık.;Hi-Tech architecture, Late modern architecture, High Technology, Construction industry.
Yayın Tarihi: 2000
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: İnsan hayatında oldukça etkin bir rolü olan teknoloji ve teknoloji ürünü araçlar, insanlığın eski çağlardan beri süre gelen büyük mücadelesinin sonucunda ortaya çıkmıştır. Tarih boyunca teknolojideki bu geüşmelere ayak uydurmaya çalışan mimarlık ve yapı endüstrisi ise teknolojinin ve diğer endüstrilerin gerisinde kalmıştır. Ancak özellikle sanayi devriminden sonra çelik ve betonun yapı endüstrisine girmesiyle teknik ve tasarım anlamında büyük değişimler ve geüşmeler yaşanmıştır. Bu değişimlerin son dönemdeki uzantısı, II. Dünya savaşı sonrasında uzay ve uçuş endüstrilerindeki gelişmelerle ortaya çıkan Yüksek teknoloji kavramıdır. Yüksek teknoloji diğer endüstrileri olduğu kadar mimarlığı ve yapı endüstrisini de etkilemiş ve referans olmuş bir kavramdır. Çalışmada, 1960'larda ortaya çıkan yüksek teknolojinin mimarlığa girmesiyle gündeme gelen Hi-Tech mimarlık kavramı araştırılmış ve bu konudaki bazı soruların cevaplan aranmıştır. Bu amaçla çalışma; genel bilgiler, yapılan çalışmalar, bulgular ve irdeleme, sonuçlar ve tartışmalar olmak üzere dört başlıkta ele alınmıştır. Genel bilgiler bölümünde teknoloji tarihi, yüksek teknoloji kavramı ve bu kavramın mimarlığa girmesiyle ortaya çıkan Hi-Tech mimarlığa yer verilmiştir. Yapılan çalışmalar bölümünde, Hi-Tech mimarlıkla ilgili sorulara cevap verebilmek amacıyla yapı inceleme formu ve görsel analiz matrisi oluşturulmuş ve Hi-Tech olarak nitelenen 50 adet örnek yapı bu formlarla incelenerek soruları cevapları aranmıştır. Bulgular ve irdeleme bölümünde incelenen yapıların özellikleri tespit edilmiş ve irdelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise; Hi-Tech mimarlığın bir yapım tekniği değil, 1970-90 döneminde uygulanmış bir mimari stil olduğu sonucuna ulaşılmış, ayrıca bu stilin isminden dolayı meydana gelen tartışmalarda ortaya konmuştur.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5204
Koleksiyonlarda Görünür:Mimarlık

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
096770.pdf18.41 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.