Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4700
Başlık: Kavak odunundan etanol - su yöntemiyle çözünebilir selüloz elde edebilme olanaklarının araştırılması
Diğer Başlıklar: Dissolving pulp obtaining possibilities by organasolv pulp from poplar wood
Yazarlar: Akgül, Mehmet
Anahtar kelimeler: Kavak odunu, organosolv pişirme, delignifıkasyon, etanol-su pişirmesi, ağartma, soğuk alkali saflaştırma, çözünebilir selülozlar, alfa-selüloz, viskozite, parlaklık, pentozanlar, bakır sayısı;Poplar, organosolv pulping, delignification, ethanol-water cooking, bleaching, cold-alkali extraction, dissolving pulp, alpha-cellulose, viscosity, brightness, pentosans, copper number.
Yayın Tarihi: 2001
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu çalışmada çözücü olarak etanol-su karışımı kullanılarak katalizörlü ve katalizörsüz olarak hızlı gelişen türlerden olan kavak odunu ile çözünebilir hamur üretimi imkanları araştırılmıştır. En uygun pişirme koşullarını belirlemek için pişirme çözeltisindeki etanol oram, pişirme sıcaklığı ve süresi, katalizör oranı sistematik olarak değiştirilip 30 adet ve kontrol pişirmesi olarak 4 olmak üzere toplam 34 adet pişirme yapılmıştır. Pişirme sonrası elde edilen hamurlar ağartma (klorit delignifıkasyonu) işlemine tabi tutulmuş ve daha sonra ise soğuk alkali saflaştırmaya uğratılmıştır. Elde edilen bulgular organosolv kavak odunu hamuru üretimi için katalizörsüz ve katalizör kullanılarak yapılan pişirmelerde katalizör oram % 0.01 den yüksek olanlarda aşın degradasyon sonucu verim kabul edilemez derecede düşmüş ve yüksek konsantrasyonu! katalizör oranının üretim için uygun olmadığı ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak optimum hamur özellikleri; katalizör kullanılmadan (% 0.00), etanol oram % 40, çözelti / yonga oram 8/1, maksimum sıcaklık 180 °C ve maksimum sıcaklıkta pişirme süresi 150 dakika olan pişirmede elde edilmiştir. Bu koşullarda elde edilen çözünebilir hamurların verim ve bazı kimyasal özellikleri de aşağıdaki gibidir. Başlangıçta kullanılan oduna göre verim : % 30.74 -Alfa-selüloz : % 95.67 -Pentozanlar : % 1.80 -Viskozite : 677 cm3/g -Parlaklık : % 82.87 -Bakır sayısı : % 0.33 -Kül oram :%0.14 Sonuç olarak en uygun koşulda elde edilen kavak odunu organosolv hamurlarından elde edilen çözünebilir hamurun selüloz türevleri endüstrisinin kabul ettiği özellikleri karşıladığı görülmüştür.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4700
Koleksiyonlarda Görünür:Lif ve Kağıt Teknolojileri

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
106492.pdf11.04 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.