Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4682
Başlık: | Antrakinon kullanılarak veya kullanılmadan sülfat yönteminin etil alkol ve etilen glikolle modifiye edilmesinin hamur ve kağıt özellikleri üzerine etkisi |
Diğer Başlıklar: | The Effect on the pulp and paper properties of modified sulfate process with ethanol and ethylene glycol by using or not using anthraquinone |
Yazarlar: | Boran, Sevda |
Anahtar kelimeler: | Sülfat, Etilen GlikoL Etil Alkol, Antrakinon, Delignifikasyon;Sulfate, Ethylene Glycol, Ethanol, Antrachinon, Delignification. |
Yayın Tarihi: | 2003 |
Yayıncı: | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü |
Özet: | Bu çalışmada; geleneksel sülfat pişirmesi ortamına %10, %20, %30, %40 etil alkol ve etilen glikol ilavesi yapılarak kağıt hamuru özellikleri ve bu hamurlardan üretilen kağıt safihalarının fiziksel ve mekaniksel özelliklerindeki değişmeler incelenmiştir. Pişirme ortamına %0.5 oranında antrakinon (AQ) ilavesi yapılarak da denemeler tekrarlanmıştır. Etil alkol ilavesi yapılmış sülfat pişirmelerinde alkol oranı artarken verim değerinin geleneksel sülfat pişirmesine göre pek fazla değişmediği, delignifikasyon oranının ise arttığı tespit edilmiştir. Bu pişirmelerde, alkol oranının artması ile kağıt hamuru viskozite değerinde azalma olduğu görülmüştür. Sülfat pişirme ortamına artan oranlarda etanol ilavesi ile üretilen kağıt hamurundan yapılan kağıt safihalarının, kopma uzunluğu ve patlama indisi kontrol örneğine göre pek fazla değişmezken yırtılma indisi ve parlaklık değerlerinde artış kaydedilmiştir. Etanol ilaveli sülfat pişirme çözeltisine AQ'nun ilavesi, verimi ve delignifikasyon oranını olumlu etkilerken viskozite değerinin düşmesine neden olmuştur. AQ ilavesi ile birlikte etil alkol oranının artmasına bağlı olarak kopma uzunluğu, patlama ve yırtılma indisinin geleneksel sülfat yöntemine göre azaldığı, parlaklık değerinin ise arttığı gözlenmiştir. Etilen glikol ilavesi yapılmış sülfat pişirmesinde etilen glikol oranın artırılması verim ve viskozite değerini geleneksel sülfat yöntemine göre artırmış, delignifikasyon oranını ise azaltmıştır. Bu pişirme ortamına yapılan AQ ilavesinin verim değerim AQ'suz denemelere göre pek fazla değiştirmediği ancak delignifikasyon ve viskozite üzerinde olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir. Sülfat yöntemine etilen glikol ilavesi elde edilen kağıt hamurlarından üretilen kağıt safihalarının tüm fiziksel ve mekaniksel özellikleri üzerinde belirgin bir şekilde olumlu etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Aynı şekilde AQ ilavesi yapıldığında kopma uzunluğu ve parlaklık değerleri AQ'suz denemelere göre artarken, patlama ve yırtılma indislerinde fazla bir değişme olmadığı görülmüştür. Bu çalışma sonucunda, geleneksel sülfat yöntemine yapılan etilen glikol ilavesinin kağıt hamuru özellikleri ve kağıt safihalarının fiziksel ve mekaniksel özellikleri açısından değerlendirildiğinde etil alkol ilavesine göre daha olumlu etkilere sahip olduğu belirlenmiştir. |
URI: | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4682 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Lif ve Kağıt Teknolojileri |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
139186.pdf | 6.76 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.