Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4653
Başlık: | Türkiye'de üretilen bazı nadir balların karakteristik özellikleri |
Yazarlar: | Kazaz, Gamze |
Anahtar kelimeler: | Bal, nadir bal, antioksidan, polifenol;Honey, rare honey, antioxidant, polyphenol |
Yayın Tarihi: | Mar-2022 |
Yayıncı: | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü |
Özet: | Türkiye dünyanın en zengin bitki florası ve bal çeşitliliği sahip nadir ülkelerdendir. Nektarlı bitkiler çeşitliğine bağlı olarak çok zengin çeşitlilikteki monofloral, heterofloral çiçek ve salgı balları ülkemizde üretilmektedir. Türkiye florasına ait monofloral balları ile yapılan çok sayıda çalışma literatürde yerini almış olmasına rağmen, nadir olarak üretilen bazı monofloral çiçek ballarının karakteristik özellikleri bilinmemektedir. Yapılan bu çalışmanın amacı, ülkemiz florasına ait nasir olarak üretilen bu balların özelliklerini ortaya çıkartmak ve literatüre kazandırmaktır. Bu amaçla ülkemiz florasına ait 11 çeşit monofloral özelliğe sahip bal örnekleri ile çalışma yapıldı. Balların botanik özellikleri melisopalinolojik test ile belirlenerek fizikokimyasal ve biyokimyasal analizler yapıldı. Nem, pH, iletkenlik, optik rotasyon ve renk özellikleri fizikokimyasal parametreler olarak belirlendi. Balların prolin, toplam polifenol madde miktarı ve HPLC-UV de fenolik bileşenler analizleri kimyasal karakteristik özellik olarak incelendi. Demir (III) indirgeme/antioksidan kapasite (FRAP) ve DPPH radikali temizleme aktiviteleri antioksidan özellik olarak incelendi. Çalışılan tüm balların monofloral özelliklere sahip oldukları tespit edilirken, koyu renkli balların yüksek fenolik bileşime ve ona bağlı yüksek antioksidan kapasiteli ballardan olduğu tespit edildi. |
URI: | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4653 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Kimya |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
725628.pdf | 1.05 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.