Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4644
Başlık: Kinolon sınıfı antibiyotiklerin tiyazol halkası içeren yeni türevlerinin sentezi
Diğer Başlıklar: Synthesis of new derivatives of quinolone class antibiotics containing thiazole ring
Yazarlar: Ayvaz, Aslıhan
Anahtar kelimeler: 1,2,4-Triazol, 1,3-Tiyazolidin-5-on, 1,3-Oksazolidin-5-on, Kinolon, Mikrodalga, Ultrasonik, Antibakteriyel aktivite.;1,2,4-Triazole, 1,3-Thiazazolidin-5-one, Quinolone, Microwave, Ultrasound, Antibacterial activity.
Yayın Tarihi: Şub-2021
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu çalışmanın amacı, biyolojik aktiviteye sahip oldukları bilinen heterohalkalar olan kinolon halkası ile triazol veya tiyazolidinon halkasının tek bir moleküler yapı içinde birleştirildiği yeni hibrit bileşikleri elde etmektir. Bu bağlamda ilk olarak 3-alkil-4-(alkilidenamino)-1H-1,2,4-triazol-5(4H)-on bileşikleri (101a-h, 102a,b), uygun nitrillerden başlanarak sentez edilmiştir. Etil 6-floro-4-okso-1,4-dihidrokinolin-3-karboksilat bileşiğinin (106) sentezi ise 4-floroanilinden başlanarak gerçekleştirilmiştir. Norfloksazin bileşiğinin kloroetanoil klorür ile muamelesi etil 7-(4-(2-kloroasetil)piperazin-1-il)-1-etil-6-floro-4-okso-1,4-dihidrokinolin-3-karboksilat (108) bileşiğini vermiştir. İlk adımda elde edilen heterohalkaları birbirleriyle birleştirmek amacıyla alkilidenamino bileşikleri (101a-h, 102a,b), 106 nolu kinolon ile muamele edilmiş, ancak istenen ürünler elde edilememiştir. Benzer şekilde aynı ara ürünler 108 nolu bileşik ile de reaksiyon vermemiştir. Yeni tiyazolidinon-kinolon hibrit bileşikleri ise 106 nolu kinolonların sırasıyla hidrazin hidrat ile ve uygun alkil izo(tiyo)syanatlar ile muamelesi, ardından halka kapanmasına uğratılması ile elde edilmiştir. Bütün denemeler geleneksel yöntem yanında mikrodalga, ultrasound ışınlandırma teknikleri kullanılarak yapılmış, mikrodalga destekli yöntemin diğer iki yönteme gerek reaksiyon verimi ve gerekse süresi bakımından üstünlük sağladığı görülmüştür. Sentezleri gerçekleştirilen bütün yeni bileşiklerin yapıları FT-IR, NMR, Kütle spektroskopik teknikleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Antibakteriyel özellikleri KTÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda Prof. Dr. Ali Osman Kılıç ve ekibi tarafından incelenmiştir.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4644
Koleksiyonlarda Görünür:Kimya

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
664627.pdf11.81 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.