Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4629
Başlık: Trabzon ili akarsularının su kalite düzeylerinin araştırılması
Diğer Başlıklar: Investigation of water qality of rivers in the city of Trabzon
Yazarlar: Uzun, Hakkı
Anahtar kelimeler: Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği, TS 266, parametreler, Esiroğlu SuArıtma Tesisi, Değirmendere;Water Pollution Control Regulations, TS 266, Parameters, Quality Classs,Esiroğlu Water Refining Instıtution Rivers, Değirmendere
Yayın Tarihi: 2006
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu çalışmada, Trabzon İli akarsuları ile özellikle içme ve kullanma suyu olarak kullanılan Değirmendere akarsuyunun bazı kimyasal parametreleri ölçülmüştür. Bu parametreler; renk, görünüş, bulanıklık, koku ve tat, elektriksel iletkenlik, pH, organik madde, toplam sertlik, demir, alüminyum, sodyum, alüminyum, mangan, nitrat, nitrit,çözünmüş oksijen, kimyasal oksijen ihtiyacı ve biyolojik oksijen ihtiyacıdır. Ayrıca aynı parametreler Değirmendere mansabındaki KTÜ kuyularından sağlanan içme kullanmasularında da ölçülmüştür. Trabzon İli akarsularındaki ölçümler Trabzon Köy Hizmetleri İlMüdürlüğü Laboratuarında, Değirmendere üzerinde kurulan Esiroğlu Su ArıtmaTesisinden alınan su örnekleri ise Trabzon Belediyesi Esiroğlu Su Arıtma Tesisi Laboratuarında ve KTÜ kuyu suyu örnekleri ise KTÜ Kimya Bölümü Analitik Kimya Lisansüstü Laboratuarında tarafımızdan ölçülmüştür. Ölçülen parametreler, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğine göre yorumlanarak sınıflandırılmış ve tüm akarsuların Sınıf I ( Yüksek Kaliteli Su )' e girdiği tespit edilmiştir.Benzer şekilde TS 266 ( İnsani Tüketim Amaçlı Sular Standardı ) ya göre de irdelenmiş vepek çok parametre açısından Sınıf 1, bazı parametreler açısından da Sınıf 2 Tip 2' yeuyduğu tespit edilmiştir.Ölçülen parametreler açısından içme ve kullanma suyu olarak herhangi bir tehlike görülmemekle birlikte yönetmelikte ve standartta belirtilen diğer parametreler (ağırmetaller, pestisidler, mikrobiyolojik özellikler) açısından da mutlaka gerekli ölçümler periyodik bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Bu şekilde belirli periyotlarla akarsuların mevcut kalite durumunun izlenerek içme ve kullanma suyu amacına hizmet edipetmedikleri tespit edilmelidir. Bu amaçla kurumlar arası işbirliği yapılarak yeni bir yapılanma oluşturulmalıdır.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4629
Koleksiyonlarda Görünür:Kimya

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
182982.pdf2.12 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.