Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3876
Başlık: | Mısır (zea mays L.) bitkisinde poliamin ön muamelesinin yaprak kıvrılması, antioksidan sistem ve fotosentez üzerindeki etkileri |
Diğer Başlıklar: | The effects of polyamine pretreatment on leaf rolling, antioxidant system and photosynthesis in maize (zea mays L.) |
Yazarlar: | Çalışkan, Nihal |
Anahtar kelimeler: | Poliamin, Yaprak kıvrılması, Antioksidan sistem, Fotosentez, Mısır;Polyamine, Leaf rolling, Antioxidant system, Photosynthesis, Maize |
Yayın Tarihi: | Tem-2014 |
Yayıncı: | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü |
Özet: | Bu çalışmada poliamin (PA) ön muamelesi yapılıp kuraklık stresine maruz bırakılan kuraklığa toleranslı ve hassas mısır çeşitlerinin yaprak kıvrılması esnasında antioksidan sistem ve fotosentetik verim üzerindeki etkileri araştırıldı. İlk olarak, 0,1 mM Put ve 0,1 mM Spm ön muamelesi yapılan toleranslı ve hassas mısır çeşitlerinin yaprak kıvrılma derecelerinin PA'lar tarafından geciktirildiği saptandı. Put ve Spm ön muamelesi yapılan toleranslı ve hassas mısır çeşitlerindeki yaprak kıvrılması esnasında, yaprak su potansiyeli, nispi su içeriği (%), antioksidan enzim aktiviteleri (SOD, CAT, GPX, APX, DHAR, MDHAR ve GR) ve enzimatik olmayan askorbat (ASC) ve indirgenmiş glutatyon (GSH) içeriklerinin arttığı ve lipid peroksidasyonu ile H2O2 içeriğinin azaldığı belirlendi. Ayrıca fotosentetik pigment içerikleri, klorofil floresans parametreleri, bazı fotosentetik gaz değişim parametreleri ve içsel PA miktarlarının arttığı, klorofil floresans parametrelerinden NPQ'nun ise azaldığı bulundu. Yaprak kıvrılması mekanik olarak engellendiğinde, her iki mısır çeşidinde özellikle de hassas çeşitte antioksidan sistemin ve fotosentezin inhibe olduğu belirlendi. Dıştan PA uygulamasının içsel PA seviyesini artırdığı, PA biyosentez yolu inhibitörlerinin uygulanmasıyla PA seviyelerinin azaldığı bulundu. Elde edilen bulgulara göre, PA ön muamelesinin yaprak kıvrılması esnasında toleranslı ve hassas mısır çeşitlerinde özellikle de toleranslı çeşitte antioksidan sistemin ve fotosentezin artırılmasında ve kuraklık toleransının geliştirilmesinde etkili olduğu sonucuna varıldı. |
URI: | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3876 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Biyoloji |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
365203.pdf | 3.53 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.